Gezondheid
vrijdag17nov2017

Conferentie Natuur & Gezondheid 2017 groot succes

Conferentie Natuur & GezondheidDe smoothies in reageerbuisjes voorzien de gasten van groene energie. Dat kunnen ze goed gebruiken, want de conferentie Natuur & Gezondheid heeft een druk programma. Op deze dag komen geïnteresseerden die zich in willen zetten voor een groene transitie in de zorg bijeen. Het gaat hierbij om natuurinterventies in de binnen- én buitenruimte, door middel van planten, dieren, natuurbeleving, kunst en educatie. Dat is precies wat de gasten vandaag zelf gaan ervaren.

Verbinding met de natuur en met elkaar

Algemeen IVN-directeur Jelle de Jong trapt af met zijn visie over de vergroening van de gezondheidszorg. Hij benadrukt dat de natuur bijdraagt aan jezelf kunnen zijn. Zeker als je ziek bent, is een fijn thuisklimaat extra belangrijk. ''Met het programma Grijs, Groen en Gelukkig, willen we ontdekken waar de liefde zit voor de natuur. We zijn elkaar een beetje kwijtgeraakt, net als de aarde om ons heen. Natuur zorgt ervoor dat we weer in verbinding komen met elkaar,'' vertelt Jelle.

Conferentie Natuur & Gezondheid
Conferentie Natuur & GezondheidConferentie Natuur & Gezondheid

 

 

 

Groen heeft geen bijwerkingen

Dat de positiviteit over de invloed van natuur op mensen, ook wetenschappelijk wordt ondersteund, blijkt wel uit het inspirerende verhaal van prof. dr. Agnes van den Berg. Ze is hoogleraar natuurbeleving en vergelijkt de 'jonge' natuurlijke fase, waarin we ontdekken hoe het is om buiten te spelen en op blote voeten te lopen, met de fase waarin de meeste ouderen zich bevinden. ''Er worden niet veel nieuwe herinneringen gemaakt, maar juist opgehaald,'' zegt ze. Ouderen ervaren een gevoel van veiligheid, geborgenheid en positiviteit in een natuurlijke omgeving. Ze krijgen meer eigenwaarde en voelen zich minder eenzaam. De sprankelende filmpjes uit de praktijk die Agnes toont, zorgen bij de bezoekers ook voor een vrolijke stemming.''Het voordeel van natuur is, dat er (nog) geen bewezen nadelen zijn. Medicijnen hebben bijwerkingen, natuur niet.''

Conferentie Natuur & Gezondheid
Conferentie Natuur & Gezondheid

Van bomenschilderij tot natuurkoffer

Het workshopprogramma is divers en actief. Zo kun je  de kwasten uit de mouwen steken tijdens het bomen schilderen en actief ideeen uitwisselen over het succesvol werven van fondsen. De zintuigenwandeling met activiteiten om toe te passen bij mensen met dementie, maakt veel los bij de deelnemers. Als ze een oefening doen waarbij ze bij elkaar iets uit de natuur laten voelen, merkt iemand op: ''Mensen met dementie weten vaak niet meer wat iets is, maar daar gaat het ook niet om. Door een veer over iemands arm te strelen, maak op een andere manier contact.'' Ook is het voor veel mensen een nieuwe ervaring om op een spirituele manier, vanuit hun gevoel naar ouderenzorg te kijken. Verder kun je je laten inspireren over fysieke vergroening, brainstormen over een effectieve groene dagbesteding en voor wie durft: door een natuurgebied wandelen met een VR-bril.

Conferentie Natuur & GezondheidConferentie Natuur & Gezondheid
Conferentie Natuur & Gezondheid

 

 

Uitslag fotowedstrijd Grijs, Groen en Gelukkig

Aan het einde van de dag is een spannend moment: de uitslag van de fotowedstrijd. De jury vond de inzending van winnares Ellen van Eck een schitterende samenkomst van Nederlandse cultuur en natuur. Een originele compositie met ´Het Paard´ de kenmerkende vuurtoren van Marken op de achtergrond en het opspattend water ervoor. Haar foto komt in acht deelnemende zorglocaties in Noord-Holland te hangen. Ellen: ''Het lijkt alsof het zo had moeten zijn. Ik werk op de revalidatieafdeling. In de zorg kijk je, net als bij fotografie, op een andere manier naar de dingen om je heen. Samen met een paar collega's van de zorginstelling hebben we een hobbyfotografie-groepje. Het doel van de Grijs, Groen & Gelukkig fotowedstrijd, ouderen laten genieten van mooie natuurfoto's, is precies wat daarbij past. Dat ik ook nog eens de winnende foto heb gemaakt, maakt de cirkel voor mij rond.''

Conferentie Natuur & Gezondheid

Conferentie Natuur & Gezondheid
Download de presentaties:
grijs_groen_gelukkig_presentatie_jelle_de_jong.pdf
Presentatie Agnes van den Berg
IVN Nijkerk_Planten voor een prima binnenklimaat
Planten voor een prima binnenklimaat - achtergrond
Betrekken bij groenprojecten in de Zorg
Natuurherinneringen en natuurbeleving zorgcentra_Herman de Jongh
Factsheet Groene Fondsenwerving
Workshop Groene Fondsenwerving

Benieuwd naar de Groene Dagbestedingskalender? Neem contact op met de regiocoördinator van IVN of via info@ivn.nl