Sprekers

Na de opening door dagvoorzitter Marc Veekamp (IVN) doet Daan Bleichrodt (IVN) de inhoudelijke aftrap. Daan neemt ons mee in het succes van de Tiny Forests. Hij presenteert de eerste resultaten van de monitoring van de kleine wildernissen. En hij zoomt in op de educatieve mogelijkheden van een Tiny Forest. 

Daan BleichrodtDaan Bleichrodt is product markt manager Kind & Natuur bij IVN natuureducatie en landelijk initaitiefnemer van het Tiny Forest programma. Daan is een nieuwsgierig beestje en zoekt steeds nieuwe manieren om kinderen en natuur met elkaar te verbinden. Deze vraag staat centraal in het werk van Daan: ‘Wat is een natuurlijke manier van leren en hoe ziet een natuurlijke leeromgeving eruit?’ De zoektocht naar het antwoord leverde vernieuwende concepten als Tiny Forest, de Nationale Buitenlesdag, het buitenlokaal en het IVN Binnenbos op. Toch zoekt hij op natuurlijke en soms ook op onnatuurlijke wijze verder naar het antwoord.

Tweede plenaire spreker is Claire Warden (Mindstretchers). Vanuit haar ervaring in haar Schotse natuurkinderdagverblijven neemt zij ons mee in ‘Nature Pedagogy’. In het bijzonder staat ze stil bij de pedagogische waarde van bos(jes). Ze laat je denken over de minimale omvang van een bosje voor kinderen en de relatie tussen leeftijd en bosbeleving. Haar bijdrage is in het Engels.

Claire Warden

Claire Warden heeft haar benadering van natuurpedagogiek ontwikkeld via verschillende ervaringen, waaronder lesgeven in het basisonderwijs, advisering, lezingen en de ontwikkeling van de bekroonde Auchlone Nature Kindergarten in Schotland. Claire werkt samen met overheden over de hele wereld om kwalitatieve onderwijsmodellen te realiseren gebaseerd op de natuur. Claire is internationaal adviseur voor het Children and Nature Network en de World Forum Foundation. Bovendien is ze leidend in de Nature Action Collaborative for Children.
Claire heeft veel geschreven, met name op de jonge leeftijdscategorie, zoals “The potential of a puddle” waarin de nationale visie en waarden van het Verenigd Koninkrijk op buitenspelen worden beschreven. Daarnaast is Claire oprichter van International Association of Nature Pedagogy en CEO van Mindstretchers. We zijn erg vereerd om Claire Warden, na haar eerste presentatie in Nederland in 2012, weer welkom te heten op ons hoofd podium.

Voor wie wil kan je in het middagprogramma in salons uitgebreid in gesprek met Daan of Claire.