IVN Kind & Natuur Conferentie
Kind & Natuur
dinsdag05okt2021

Terugblik Kind & Natuur tweedaagse 2021

Het Akoesticum in Ede druppelt langzaam vol. Deelnemers worden met muziek welkom geheten op de 11e editie van de Conferentie Kind & Natuur. Het thema dit jaar is ‘de Kracht van Voedsel’. Alles staat tijdens deze tweedaagse in het teken van voedselproductie en gezond eten. Gastspreker is Stephen Ritz: docent, auteur, innovator, stadsboer en internationaal spreker en bekend van het prestigieuze voedselproject Green Bronx Machine in New York. Hij won verschillende prijzen en sprak in het Witte Huis.

Na het welkom heten door Marc Veekamp van IVN Natuureducatie, neemt Stephen Ritz ons mee in zijn bijzondere verhaal over de kracht van het kweken en eten van gezond voedsel op scholen in kwetsbare wijken in New York. Wijken waar kinderen te kampen hebben met armoede, criminaliteit en overgewicht. Hij ontwikkelde verticale zuilen waarmee kinderen op school zelf gezond eten kunnen telen en eten. Het project heeft heel veel impact. Blije gezonde kinderen, die het beter doen op school. Het creëert communities en werkgelegenheid. Zijn werk verspreidt zich over de hele wijk, stad, en zelfs de wereld. Wat hij deelnemers mee wil geven? Stel doelen, leer van je fouten en blijf gemotiveerd. ‘Grow food to save the planet. Don’t wait for the future, build it!’

Verhaal van hoop
De zaal wil alles weten over de aanpak van Stephen: ‘Hoe financierde je jouw project?’ ‘Hoe belangrijk is het gebruiken van aarde voor jouw project?’ ‘Werkte je op een openbare school?’ Het bevlogen verhaal van Stephen komt binnen bij de mensen in de zaal. Na afloop loopt Marina Bianchi naar Stephen toe. ‘Ik wil hem graag persoonlijk bedanken voor zijn verhaal. Als jong persoon kun je soms hopeloos worden als je denkt aan de toekomst. Zijn verhaal geeft hoop!’ Ook Laurie Steenhuis is geraakt door het verhaal van Stephen. ‘Ik weet niet altijd waar ik moet beginnen, maar hij laat zien dat je gewoon moet beginnen: ga ervoor!’

Tijdens de opening en speech van Stephen maakt op het podium iemand een grote tekening op een bord. Het is IVN-er Daan Bleichrodt, die met behulp van Visual Change Making een kernachtige visuele samenvatting maakt.

Zelf aan de slag
Na de pauze verspreiden deelnemers zich over de verschillende workshops. Collega’s Myriam van Tol en Sharon van der Ploeg van Jong Leren Eten van de GGD volgden een workshop van Juttetuin. ‘We hebben gezien dat je ook heel kleinschalig met kinderen groente en kruiden kunt verbouwen. Ook als er weinig plek in de klas is, kun je toch hele leuke dingen met kinderen doen.’ Deelnemers hebben keuze uit verschillende workshops met uiteenlopende onderwerpen, van moestuinieren tot voedselverspilling.

Werken met beelden
Tijdens het eten wordt de dag besproken en worden nieuwe contacten opgedaan. In de avond krijgen deelnemers deel 1 van de workshop Visual Change Making. Ze leren van Daan de beginselen van het maken van een visueel verslag. Visual Change Making is een krachtige methode om met beelden te zorgen voor meer overzicht en verbinding. Het is ook nog eens een erg leuke, creatieve manier van werken. En het mooie is: je hoeft geen tekenwonder te zijn om het te leren.

Reflecteren
Dan neemt Fratelli (Wim Ruis en Maarten Melis)  ons mee met rake cartoons, muziek en woorden langs de dag. Een mooie manier van reflecteren op wat er in onszelf gebeurt. Wat was de kernboodschap van Stephen, wat hebben we geleerd tijdens de twee dagen? Er wordt stil gestaan en er worden vragen gesteld: Hoe gaan we onze kinderen leren naar de natuur te kijken? Loopt de weg door de natuur, of loopt de natuur om de weg heen? En: Corona zette alles stil, maar de planten groeiden door. We zijn met zijn allen een levend mechanisme en de natuur gaat altijd door. Wat een bijzondere terugblik, de zaal is er stil van. 

Op stap langs voedselinitatieven
Dag twee begint met het vervolg van de workshop Visual Change making. Teuni Verploegh (IVN) leert ons nog meer over de stappen, symbolen, kleurgebruik en materialen en iedereen krijgt een opdracht mee: maak op een A4 een visueel verslag van de excursie. Dan gaan we op stap met de tourbus, drie in totaal. Elke groep bezoekt twee locaties waar iets moois gebeurt rond het thema: Ecoliteracy, een Voedselbosje, een Gezonde School en een Klassemoestuin. Er is voor ieder wat wils. We worden hartelijk ontvangen en zijn onder de indruk van de projecten en impact. Vol inspiratie keren we terug naar het Akoesticum.

Een krachtige tweedaagse 
Onder leiding van Teuni maken de deelnemers vervolgens prachtige visuele verslagen van de tweedaagse. Het ene verslag is nog indrukwekkender dan het andere, en zo verschillend ook. Sommige deelnemers passen het verslag meteen toe op hun eigen product of plan. Marc rondt de tweedaagse af met een korte samenvatting waarna de groep met hun visuals op de foto gaat. En dan is deze krachtige 11e editie van de Kind & Natuur conferentie over voedsel voorbij. Stephen Ritz laat na afloop weten: ‘What great folks to visit, thanks for having me!’

Kind en Natuur tweedaagse

Nog even de prachtige illustraties bekijken die de opening en het verhaal van Stephen Ritz samenvatten? Dat kan hier:Visuals Maarten Melis Kind en Natuur Tweedaagse