IVN Kind & Natuur Conferentie
Kind & Natuur
maandag27jun2022

Terugblik Conferentie Kind & Natuur 2022

Hoe zorgen we ervoor dat kinderen zich optimaal ontwikkelen en kunnen leren in een natuurrijke omgeving? Welke stappen kunnen we zetten in het belang van kinderen en de natuur? Deze en andere vragen op het gebied van de natuur als medicijn stonden centraal op de Conferentie Kind & Natuur, een jaarlijks event van IVN Natuureducatie. Zo’n 120 deelnemers, voornamelijk uit het basisonderwijs en de kinderopvang, lieten zich inspireren, kwamen netwerken en deden mee met natuurbelevenissen en workshops.

Het conferentiecentrum Kontakt der Kontinenten in Soesterberg druppelt op vrijdag 24 juni vol met zo’n 120 deelnemers: docenten, directeuren, pedagogisch medewerkers en anderen die aan de slag willen met natuurrijk leren en ontwikkelen. Op de natuurmarkt worden de eerste contacten al gelegd. Dan heet Marc Veekamp van IVN Natuureducatie iedereen in de zaal welkom. Hij prikkelt deelnemers met stellingen, zoals: ‘Onze buitenruimte is groen’ en ‘Wij werken met natuurlijk leren en ontwikkelen als beleidsuitgangspunt’.

collage 1 conferentie kind en natuur 2022
Keuzes maken in het systeem

Vincent van der Veen van IVN neemt het stokje over van Marc. Hij deelt zijn persoonlijke reis, van een jongetje dat wel in de klas zat, maar in gedachten buiten was. Hij vertelt over zijn ervaringen als leerkracht. ‘Vincent, je bent zo vaak buiten met de klas, de andere leerkrachten hebben daar last van’. En hij schudt de zaal wakker. Maar liefst 80% van de buitenruimte op scholen is van steen. Motorische vaardigheden van kinderen gaan achteruit en 25% van de kinderen is bijziend. Hij heeft het zelfs over plofkinderen. Vincent: ‘Het antwoord is groen. Natuur heeft superkrachten. En kinderen ook. We moeten samen keuzes maken in het systeem. We kunnen niet accepteren dat kinderen niet in aanraking komen met de natuur.’

Inspirerende praktijkvoorbeelden

Vervolgens delen 3 sprekers hun visie en aanpak. Juliëtte Schraauwers vertelt over de oprichting van de gloednieuwe NOWschool, geïnspireerd op de Greenschool in Bali. Hier leren kinderen spelenderwijs  weer binnen de draagkracht van de planeet te blijven. Ze geeft de zaal een tip: ‘Visualiseer je visie, want dit is je kompas. En stop nooit met dromen en spelen.’ Marjon Kollau van Fonk helpt bestaande scholen om stap voor stap hun groene droom te realiseren. In het Brabantse Effen ligt al de eerste voorbeeldschool. Ze neemt de zaal mee met het concept. Cortlyn Schmitz  van Kinderopvang Het Wonderbos gaat dagelijks met peuters naar het bos. Daar vinden ze ruimte, rust en risico - precies wat deze groep nodig heeft. Vol passie deelt ze haar ervaringen met de zaal. Sprekers, panelleden en de zaal gaan met elkaar in gesprek.

De natuur in en leren

De rest van de dag staat in het teken van natuurbelevenissen en workshops. Deelnemers gaan naar buiten waar ze op verschillende manieren de natuur beleven. Ze maken onder andere muziek met elementen uit de natuur, gaan tekenen met de natuur als inspiratiebron en koken met planten uit de directe omgeving. In de middag volgt iedereen een workshop. Ook gaan Utrechtse scholen aan de slag met het verwezenlijken van hun droom: een groenblauw schoolplein.

Collage 4 conferentie kind en natuur 2022

We zijn al best groen

Dan is het tijd om af te sluiten. Deelnemers Naomi en Saskia van Kinderopvang Zon kijken terug op een inspirerende dag. ‘In onze groep zaten mensen die heel veel kennis hadden van planten. Daar willen wij ook meer over leren. Vandaag hebben we ervaren dat we als organisatie al best wel groen zijn, we zijn met de kinderen meer buiten dan binnen. Misschien kunnen wij de volgende keer een workshop geven!’ Marleen van het Centrum voor natuurpedagogiek Struin vond het een leuke dag: ‘Ik heb nieuwe contacten gelegd en het was fijn om betrokken mensen met dezelfde idealen te ontmoeten.’

Geïnspireerd naar huis met groen

Deelnemers gaan allemaal naar huis met een IVN BinnenBos plant. Met een IVN BinnenBos zet je je binnenruimte vol duurzaam gekweekte kamerplanten. Birgit Landmeter van HumanKind kinderopvang en -ontwikkeling is de gelukkige winnares van een heus BinnenBos. IVN- er Daan Bleichrodt heeft de dag visueel kernachtig samengevat in een grote prachtige plaat. We kijken terug op een inspirerende dag vol met ontmoeting, beleven en leren. Dank aan alle sprekers, panelleden, workshop- en natuurbelevenisleiders en alle deelnemers. Samen hebben we deze dag tot een succes gemaakt! 

Meer informatie over:FONK

Collage 5 conferentie kind en natuur 2022