Natuurbelevenissen

N1: Natuur ontdekken, Simon Eurlings (IVN-Zuid)

Kriebelbeestjes zoeken is de meest favoriete activiteit van kinderen. Waar het eerst nog een beetje eng is, zit er geen rem meer op als de eerste worm gevonden is en over ieders hand is gekropen. Ga mee naar buiten, pak een schepje, een loeppotje en ga aan de slag. Als er tijd over is gaan we door met de bomen in het bos. We bespreken in elk geval de plek van bodemdieren in het systeem en vertalen de mogelijkheden van deze activiteit naar de eigen werkplek.

Simon Eurlings is een jonge natuurvriend die mensen van de natuur laat houden. Simon werkt bij IVN en draagt graag bij aan natuureducatie projecten in de stad. Als moestuinman is hij een regionale bekendheid die niet alleen moestuintjes op scholen aanlegt maar daarbij ook via social media een groot bereik heeft. Simon heeft de opleiding sociale studies gevolgd en weet zo perfect natuur en mens aan elkaar te koppelen.  

Simon Eurlings

N2: Creatief in het bos, Brigiet van Boom (IVN Amersfoort)

Tijdens de creatieve workshop wil ik jullie uitdagen buiten de lijntjes te kleuren en je te verplaatsen in het kind dat de natuur wil ontdekken zonder te veel belemmerende regeltjes. Met “Natuur-als-medicijn” als leidraad.

Mijn naam is Brigiet van Boom. In het verleden werkzaam als grafisch ontwerper, nu alleen nog part-time, heb ik mijn interesse in de natuur o.a. aangevuld met een IVN gidsenopleiding en een natuurwijzer-cursus. Sinds enige tijd ben ik actief bij de werkgroep jeugd van t IVN en begeleid ik schoolklassen in de natuur ook voor Natuurwijs.  Door regelmatig met kinderen en schoolklasjes op stap te gaan wordt er natuurlijk ook vaak aanspraak gemaakt op mijn creativiteit en inlevingsvermogen. 

Brigiet

N3: Natuurlijk ontspannen, Daniëlle Wieten (Inspiratierijk)

In de natuur neem ik je mee op een ontdekkingsreis langs jouw zintuigen om natuurlijke ontspanning te ervaren. De maatschappij is tegenwoordig helemaal gebouwd op snelheid, zoveel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd. Maar heb je er weleens stil bij gestaan wat dit allemaal met je doet? Wat dit voor jou betekent? En of dit voor jou wel werkt? In deze workshop laat ik je op een verrassend eenvoudige en vooral ontspannen manier kennismaken met mindfulness en meer... en maken we de vertaalslag naar hoe jij dit mee kunt nemen in je werk.

Hoi, mijn naam is Daniëlle Wieten. In het dagelijks leven ben ik wandel- en natuurcoach, rust regisseur en me-time mentor. Sinds 2017 begeleid ik te drukke mensen bij het onthaasten, ont’moeten’ en ontspannen en help ik ze om weer in contact te komen met wie zij van nature zijn. Op 24 juni ben ik jouw gids om te ervaren op welke manier de natuur bij kan dragen aan jouw gezondheid en die van anderen.

Danielle Wieten

N4: Baby en peuterbeleving, Mela Krijger, IVN Noordwest

Jonge kinderen zijn nieuwsgierig naar de natuurlijke wereld om hen heen. Stapje voor stapje doen ze ontdekkingen. Wanneer die eerste natuurervaringen van een kind plezierig en fijn zijn komt er ruimte voor verwondering. Daar kan geen speelgoed tegenop. In deze workshop gaan we door de ogen van het jonge kind kijken en ontdekken hoe we de natuur kunnen inzetten als onuitputtelijke bron van leren, ontspannen en betekenis geven. 

Méla Krijger heeft ruim tien jaar op Amsterdamse baby- en peutergroepen gewerkt. Intussen ondersteunt ze pedagogisch professionals vanuit haar rol als pedagoog en projectleider bij IVN. Onlangs heeft zij met ruim 60 peuters de natuur beleefd aan de hand van de elementen aarde, water lucht en vuur! Dit leverde een schat aan ervaringen op die ze graag met jullie deelt.  

Mela Krijger

N5: Natuur: Daar zit muziek in! Tanneke Voorintholt en Joop Steenbrink (IVN Eemland)

Tijdens een korte wandeling worden we ons bewust van de geluiden om ons heen, zowel de natuurlijke als door de mens geproduceerde geluiden. Tijdens het lopen verzamelen we (natuurlijke) materialen waarmee we ‘muziek’ kunnen maken. Uiteindelijk componeren we ons eigen muziekstuk met de verzamelde ‘instrumenten’ en voeren het ter plekke uit!

Ik ben Tanneke Voorintholt (1964), ooit opgeleid als ‘jeugdwelzijnswerker’ en tegenwoordig actief als vrijwilliger bij IVN-Eemland. Ik gids wandelingen maar ben ook actief in de scholenwerkgroep. Regelmatig ben ik met kinderen in het bos of langs de sloot te vinden om samen te ontdekken!

Ik ben Joop Steenbrink, 71 alweer, en vanaf 1992 natuurgids bij IVN.  Ik heb talloze wandelingen begeleid, publiekswandelingen maar ook voor bedrijven(banken, scholen, gezondsheidsinstellingen, etc). Heerlijk om te doen en hoop dit nog lang vol te houden. Bij deze activiteit was ik er een paar jaar geleden ook bij en ik kijk er naar uit om dat weer mee te maken!

Tanneke

Joop

N6: Biodiversiteit in de speel- en leeromgeving, Petra Wevers (Krachtigbuiten)

Wat is het belang van biodiversiteit binnen de kinderopvang en basisonderwijs? Wat brengt deze variatie van planten en dieren aan verwondering in het werken met kinderen en hoe kunnen we hier samen voor zorgen. We delen inspiratie en tips hoe je bij de de inrichting van speel- en leeromgeving bij kinderopvang en groene schoolpleinen met kleine biotopen samen met de kinderen hieraan kunnen bijdragen. Met als doel de kinderen en de verzorgers/begeleiders met de natuur spelenderwijs weer in elkaar te vlechten/te verbinden. Hoe houden we de verwondering van de natuur vast bij jong en oud? We gaan samen op pad en beleven de biodiversiteit, zodat we er ook weer een beetje meer voor willen/kunnen zorgen. Tips en inspiratie worden uitgewisseld tijdens deze buitenactiviteit met een mand vol natuurschatten. 

Mijn naam is Petra Wevers. Ik ben in 2013 gestart met mijn bedrijf KrachtigBuiten als procesondersteuner / groencoach. Door mijn achtergrond als pedagogisch medewerker in de jeugdhulpverlening heb ik zelf ervaren dat opgroeien en werken in een groene en natuurlijke omgeving je goed doet! Vervolgens heb ik als beleidsmedewerker de kinderopvang vergroend.  Momenteel ben ik procesondersteuner van de Schoolpleinen van de Toekomst in Noord-Brabant. Daarnaast organiseer ik natuur- en buitenactiviteiten. Ook ben ik regionaal consulente van Springzaad en voorfietser van Fietsen voor mijn eten in West-Brabant. Mijn doel is om kinderen meer naar buiten te krijgen en ze te leren hoe leuk en belangrijk de natuur is. Mijn drijfveer is: Meer kinderen gezond en groen laten opgroeien!  En iedereen kan meedoen, jong en oud!
www.krachtigbuiten.nl

Petra Wevers

N7 Lekkere trek (Petra Heidinger en Ruud Verhoef, IVN Nijkerk)

Komt en laat u verrassen door de onorthodoxe wijze van deze onaangepaste natuurlingen. Neem goede zin en uw mobiel mee.  U weet maar nooit waar u deze voor nodig hebt. En wees niet bang om onkruidpesto  te proeven of een groene soep te slikken.

Petra en Ruud vormen een fanatiek eigenzinnig natuurduo die op leuke wijze de natuur naar de mens brengt.  Met verfrissende workshops en verrassende insteken proberen Petra en Ruud de medemens geinteresseerd te krijgen in simpele dingen die de natuur ons maar ook de kinderen te eten biedt.

Petra Ruud

N8: Natuurtekenen, Jasper de Ruiter (Tringa Paintings)

Tijdens deze workshop leer je de wonderen van de natuur vast te leggen op papier. Door te tekenen ga je namelijk anders kijken naar een bloem, een vlinder of een vogel. Je let namelijk veel meer op detail; hoeveel kroonbladeren heeft een bloem, hoe lopen de aderen in de vleugels van een vlinder, hoe ziet de snavel van een koolmees er precies uit. Tekenen is een hele mooie manier om gericht te leren kijken. In deze workshop ga je schetsen maken van planten en/of dieren die we terplekke tegenkomen. Je krijgt tips waar je op moet letten, zodat je in korte tijd een schets kunt maken. Een plant loopt niet weg, maar een vogel blijft meestal niet rustig poseren. Ik hoop je te zien bij deze workshop!

Van kinds af aan leg ik de schoonheid van de natuur vast op papier. Waarschijnlijk ben je mijn werk wel eens tegengekomen. Ik heb inmiddels meer dan 50 herkenningskaarten uitgebracht, die overal in het land worden gebruikt of verkocht. Al deze kaarten heb ik recent uitgebracht in boekvorm met de titel ‘Herken wie ik ben’. Daarnaast illustreer ik voor tijdschriften als Roots en ANWB Kampioen en maak ik tekeningen voor verschillende opdrachtgevers als Nationale Postcode Loterij, Uitgevers van natuur- en biologieboeken, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Jasper de Ruyter

Meld je nu aan