Training Buitenles

Onderwijsdoelen scoor je buiten!

Rennen, klauteren, spelen, ontdekken, vies worden: kinderen zijn gek op buitenspelen. Dat niet alleen buiten spélen, maar ook buiten léren positieve effecten heeft op kinderen wordt steeds duidelijker. Het is leuk en gezond tegelijkertijd. Een uitdagende buitenles stimuleert beweging, draagt bij aan onderwijsdoelen en zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren in de klas.

Voor wie is de training?

Deze training is voor leerkrachten die incidenteel buiten les geven en graag meer willen leren over het verzorgen van lessen in de buitenlucht. Tijdens deze training aandacht voor de organisatie, de inhoud en pedagogiek van buiten lesgeven.

Waarom deze training volgen?

Zowel leerkrachten als kinderen willen vaker buiten les. Volgens leerkrachten is de ideale verhouding voor kinderen 75% binnenles en 25% buitenles. In werkelijkheid ligt de verhouding gemiddeld op 99,5% binnen en 0,5% buiten. Een groot verschil tussen theorie en praktijk. Tijdens deze training:

  • krijg je veel praktische lesvoorbeelden voor alle vakken;
  • leer je hoe je buitenlessen organiseert die bijdragen aan onderwijsdoelen voor alle vakken;
  • leer je hoe je de controle houdt over de groep buiten;
  • ga je direct aan de slag met laagdrempelige materialen.

Training van IVN-experts

Alle trainers van IVN Natuureducatie hebben veel ervaring met het geven van buitenlessen en beschikken over zowel didactische als vakinhoudelijke kennis.

Data en locaties trainingen

Provincie Trainer Datum en tijd training Locatie training
Zuid-Holland Daniel van Veen 12 juni 2019 - 14:30-17:00

NME Centrum de Papaver, Korftlaan 6,     2616 LJ Delft

Flevoland Ilse Suijkerbuijk 5 juni 2019 -  14:00-17:00 IVN Flevoland
Botter 14 7
8232 JP  Lelystad
Limburg Sylvia Spierts 29 mei 2019 - 14:30-17:00 IVN Limburg, Kapellerpoort 1,                 6041 HZ Roermond
Brabant Marion de Cocq 12 juni 2019 - 14:30-17:00 Basisschool Molenwijk,
Achterberghstraat 12, 5282 RP Boxtel

Kosten

De training kost €150,- (incl. btw) per persoon. Dit is inclusief koffie/thee/fris en iets lekkers.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meedoen met de ‘Training Buitenles’? Meld je direct aan voor één van de trainingen!

Meld je aan!

De training gaat door bij minimaal 8 aanmeldingen. Er kunnen maximaal 16 personen meedoen per training. Uiterlijk twee weken van tevoren ontvang je bevestiging van deelname en doorgang van de training.

Heb je nog een aantal vragen? Neem contact op met Daan Bleichrodt (d.bleichrodt@ivn.nl).

Training op maat?

Wil je met je hele team de training volgen op locatie of bij jullie op school? Neem contact op met Daan Bleichrodt (d.bleichrodt@ivn.nl).

Waarom meer buitenles geven?

Buitenles is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook steeds urgenter. De prestaties van leerlingen op onder andere bewegingsonderwijs, natuur en sociale vaardigheden zijn lager dan jaren geleden en er vinden onvoldoende vorderingen plaats. Daarnaast concludeert de Onderwijsraad in de publicatie ‘Meer plezier in bewegen’ dat te veel kinderen veel te weinig bewegen en het beweegaanbod beperkt is. Buitenles stimuleert meer beweging. Dat is goed voor de gezondheid en heeft een positieve impact op het leerplezier en leervermogen van kinderen. Scholen moeten meer aandacht geven aan sporten en bewegen om onderwijsdoelen te halen en hiermee bijdragen aan een goede gezondheid voor kinderen. Buitenlessen bieden dan ook een ideale manier om zowel meer beweging te stimuleren tijdens schooltijd als om onderwijsdoelen voor alle vakken na te streven.

Onderzoeken buitenles

Wil je meer lezen over de voordelen van buitenles en de ervaringen en behoeftes van leerkrachten? Lees dan de onderzoeken buitenles!