Buitenlesdag
Kind & Natuur
dinsdag11feb2020

Vloggende juffen en meesters willen meer buitenles

Kinderen zitten steeds meer binnen, terwijl de voordelen van buitenlessen zich keer op keer bewijzen. Leraar bloggers en vloggers Meester Yasin, Meester Emin en Christiaan van den Akker en Marijke Boudewijns van YouTube kanaal ‘Ben je geflipt?!’ zetten zich in voor meer buitenlessen. 

Dinsdag 7 april 2020 is het weer Nationale Buitenlesdag, maar buitenles kan eigenlijk jaarrond gegeven worden. Vaak wordt gedacht dat je alleen naar buiten kan voor gymles of een natuurles. Dit is alleen niet zo. Elk vak is geschikt voor een buitenles, het vergt alleen wat creativiteit en moed van de leerkracht om buiten de gebaande paden te stappen. Vloggende leraren van het primair als voortgezet onderwijs roepen hun volgers op om naar buiten te gaan tijdens de lessen. 

Weinig voorbereidingstijd en een enthousiaste klas 

“Regelmatig zijn wij met de klas buiten ons leslokaal te vinden. Ons doel is kinderen plezier in leren te geven en we zijn overtuigd dat dit gerealiseerd kan worden door creatief met methodelessen om te gaan” aldus juf Marijke Boudewijns en meester Christiaan van den Akker. Deze twee leraren hebben samen een YouTube kanaal waarmee ze graag andere leerkrachten laten zien dat buitenles helemaal niet spannend of moeilijk is. Ze delen tips en ervaringen om hopelijk zo steeds meer kinderen buiten te krijgen. Zo ontwerpen ze wekelijks speciale Wie is de Mol buitenlessen. “De video’s kosten weinig voorbereidingstijd voor leraren en levert een klas vol enthousiaste leerlingen op, waardoor ze van hun beroep kunnen genieten.” 

Vloggers Geflipt?! Buitenlesdag

Rekenles in de buitenlucht is bewezen gezond 

Buitenles is namelijk niet alleen erg leuk voor de leerlingen, het heeft veel positieve effecten op het gebied van leerprestaties en sociale vaardigheden. Dit blijkt uit het trendrapport Jeugd, natuur en gezondheid, van IVN Natuureducatie en Agnes van den Berg dat onlangs verscheen. Zo kunnen kinderen die buiten taalles kregen hun aandacht beter bij de les houden dan kinderen die dezelfde les binnen kregen. Daarnaast heeft buitenles een positieve invloed op de betrokkenheid en zorgden structurele buitenlessen bij jongeren in Denemarken voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Door de buitenlessen leerden ze beter en enthousiaster samen te werken met hun klasgenoten.

De Nationale Buitenlesdag vindt plaats op 7 april 2020. Vorig jaar deden er ruim 2.700 scholen mee aan de Nationale Buitenlesdag. Leraren kunnen hun scholen gratis aanmelden via www.buitenlesdag.nl.