Buitenlesdag
Kind & Natuur
vrijdag09jun2017

Rekenen populairste les om buiten te geven

Uit onderzoek over de Nationale Buitenlesdag 2017 onder 187 leerkrachten blijkt rekenen het populairste vak om buiten te geven. Taal en natuur kwamen op de tweede en derde plaats. 

Jantje Beton en IVN hebben na de tweede Nationale Buitenlesdag in april onderzoek gedaan onder 187 leerkrachten. Hieruit bleek niet alleen dat rekenen het populairste vak was, maar ook dat 91% van de leerkrachten door deelname aan de Nationale Buitenlesdag vaker buiten les willen geven. Wel is er nog veel behoefte aan goede buitenlessen. Gelukkig wil 77% van de ondervraagde leerkrachten hun buitenlessen delen met andere leerkrachten. 

Timon Koster, leerkracht op Talent.nl in Meppel: "Rekenlessen zijn heel geschikt om buiten te geven! Je kunt bijvoorbeeld bewegingen koppelen aan het opzeggen van tafels. Zo kun je dat er op een leuke manier inslijten. Een goede buitenles geven vraagt om meer creativiteit van de leerkracht dan reguliere methodelessen. Voor buitenlessen zijn nog geen concrete leerlijnen. Mijn lesideeën heb ik daarom gedeeld, zodat andere leerkrachten er ook gebruik van kunnen maken."

Jantje Beton en IVN stimuleren leerkrachten om meer naar buiten te gaan. Niet alleen om buiten te spelen, maar juist ook om buiten te leren. Buitenlessen hebben als doel om leren te bevorderen, beweging en samenwerken te stimuleren en de motivatie en het welzijn van kinderen te vergroten. Samen met leerkrachten worden buitenlessen ontwikkeld en Jantje Beton en IVN organiseerden dit jaar in april voor de tweede keer de Nationale Buitenlesdag. Aan de afgelopen editie in april deden ruim 1700 scholen in heel Nederland mee. In 2018 wordt op 10 april weer een Nationale Buitenlesdag georganiseerd.