Buitenlesdag
Kind & Natuur
woensdag12apr2017

Mag het morgen weer Buitenlesdag zijn?

Op dinsdag 11 april organiseerden IVN en Jantje Beton de tweede Nationale Buitenlesdag. Leerkrachten meldden zich hier massaal voor aan. Op meer dan 1700 scholen gingen zij met hun leerlingen naar buiten om les te geven.  

‘We zijn niet van suiker!’

Kindcentrum Rivierenwijk in Deventer heeft de afgelopen jaren een groen en uitdagend schoolplein aangelegd. Een prachtige plek om naar buiten te gaan, zegt juf Dilan. Maar ook in Utrecht, bij basisschool Hof ter Weide, wordt op 11 april volop buiten lesgegeven. Rekenen, taal, topografie, kunst en biologie: alle vakken komen langs. Juf Daphne vertelt hierover in het Jeugdjournaal (vanaf 3:28)). Zij wil vanaf nu elke week buiten les gaan geven. Oók in de winter. Want, zegt ze, ‘we zijn niet van suiker!’

Buitenlesdag 2017Op Kindcentrum Talent.nl krijgen kinderen al vaker buiten les. In Dagblad van het Noorden lees je hoe meester Timon dit aanpakt. Meester Sander, die op dezelfde school lesgeeft aan leerlingen uit de onderbouw, vertelt erover bij RTL Live (vanaf 4:40).

In Koudekerke (Zeeland) gaan leerlingen van ’t Klinket met de boswachter op pad. Zij leren vandaag in het bos en op het strand. In Rotterdam gaat het er heel anders aan toe, daar leren kinderen van OBS De Schalm rekenen met de skyline van de stad op de achtergrond.

Buitenlucht en daglicht

Buitenles is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Door buitenlessen bewegen ze meer en worden ze blootgesteld aan frisse buitenlucht en natuurlijk daglicht. Blootstelling aan zonlicht is verantwoordelijk voor onder meer de aanmaak van vitamine D en serotonine. Ook bieden buitenlessen kansen voor uitdagend onderwijs. Dit zijn lessen waar leerlingen zelf dingen uitzoeken, samenwerken en hun lichaam en zintuigen gebruiken tijdens het leren. Leerkrachten zouden dan ook veel vaker buiten les willen geven.

Buitenlesbundel

Jantje Beton en IVN organiseerden voor het tweede jaar de Nationale Buitenlesdag. Zij zien dat leerkrachten knelpunten ervaren bij het geven van buitenlessen, waardoor zij minder naar buiten gaan dan ze zouden willen. Een van de redenen waarom er nog weinig buiten les wordt gegeven is het gebrek aan buitenlesmateriaal. Daarom hebben Jantje Beton en IVN samen met leerkrachten een Buitenlesbundel ontwikkeld, vol uitgewerkte lessen en lesideeën om leerkrachten te inspireren.