Oproep: Bos zoekt Buurt

Gemeente Rheden krijgt een Tiny Forest! Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, biodivers en inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit minibos is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én voor mensen. Een Tiny Forest is namelijk een bos van en voor de buurt. Het bos wordt een groene ontmoetingsplek in de wijk, waar kinderen en buurtbewoners van de natuur kunnen leren en genieten. 

tfWat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een klein, dichtbegroeid en inheems bos. Door zorgvuldige voorbereiding van de grond en grote plantdichtheid groeit het bos snel en heeft het een hoge biodiversiteit. Maar een Tiny Forest is méér dan een bos en een fijne plek voor dieren. Een Tiny Forest is er voor en door bewoners. Het bos wordt ontworpen, onderhouden en gebruikt door kinderen, buurtbewoners, basisscholen, BSO’s en vrijwilligers. Lees hier meer over Tiny Forests

Wilde Wachters

Kinderen hebben een belangrijke rol bij Tiny Forest Rheden, want zij worden boswachter van hun eigen bos. We noemen ze Wilde Wachters. Kinderen planten de bomen zelf en helpen bij het beheer. Zo zien ze hun ‘eigen’ bomen groeien en ontstaat er een prettige, groene plek voor hen in de wijk.


tg

Waarom een Tiny Forest in bosrijk Rheden?

Een Tiny Forest is geen normaal bos, het is een buurtbos. Veel Rhedenaren hebben geen bos om de hoek, zij moeten een drukke weg en een spoorlijn over voordat ze in het bos zijn. Voor kinderen is dat een barrière. Dit buurtbos is vlakbij en voor de buurtbewoners makkelijk toegankelijk. Zo kan het een echte groene ontmoetingsplek worden voor de buurt.   

Wist je dat..

  • Groen gezond voor je is en stress vermindert?  
  • Groen bijdraagt aan droge voeten en verkoeling tijdens hittegolven?
  • Groen zorgt voor een aantrekkelijke en gezellige wijk?

 

Oproep: Enthousiaste buurt gezocht

We vroegen inwoners van Rheden om met ons mee te denken over een mogelijke locatie voor het Tiny Forest. Inwoners dachten enthousiast mee over het vergroenen van hun buurt en droegen meer dan 40 mogelijke locaties aan. Op 22 februari is de oproep gesloten. We maken de winnende locatie in maart 2018 bekend* op de Facebookpagina van gemeente Rheden. In november 2018 wordt Tiny Forest Rheden geplant. 

Help mee!  

Help mee om van Tiny Forest Rheden een succes te maken! Hoe? Bijvoorbeeld door deze oproep te verspreiden (lees hier hoe je dat kunt doen), door te helpen met het ontwerp, de aanplant en het beheer of door les te geven in het Tiny Forest. Laat hier je gegevens achter, dan nemen we contact met je op.  

Meer informatie? 

Neem contact op met Marloes Beerling van IVN Gelderland (m.beerling@ivn.nl; 026 351 2927). 

*Als er meerdere geschikte locaties ingediend zijn, kunnen we een verkiezing uitroepen om de inwoners van Rheden de definitieve keuze te laten maken.