Biowalking
Gezondheid
dinsdag29nov2016

Biowalking helpt in de strijd tegen diabetes type 2

Wandelen is gezond, dat wisten we al. Maar uit onderzoek van onder meer het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ blijkt nu zelfs dat tot 40 procent van de patiënten van diabetes type 2 kan genezen van hun ziekte als zij gezonder zouden eten en meer zouden bewegen.

Goed voor patiënt en samenleving

De diabetes patiënten die voor genezing in aanmerking komen door hun leeftstijl om te gooien betreffen voornamelijk mensen die geen insuline spuiten. Echter, volgens internist Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum komt zelfs de groep die dat wel doet voor genezing in aanmerking. Daarnaast heeft het ook nog positieve gevolgen voor de samenleving. Doordat patiënten minder insuline en medicijnen nodig hebben, kan bijna drie miljard euro worden bespaard. "Zelfs als dat niet lukt en het is maar 10 procent, scheelt dat al enorm veel", zegt Pijl.

Biowalking

IVN gelooft al langere tijd in het effect van wandelen op de gezondheid van diabetes patiënten. Vandaar dat zij voor deze groep mensen speciale biowalks organiseren. Biowalking is wandelen in de natuur voor mensen met een chronische ziekte of beperking onder begeleiding van een IVN Natuurgids en een medisch professional. Diabetes patiënten die aan biowalking meededen merkten de positieve veranderingen op hun gezondheid. Er zijn inmiddels door allerlei organisaties veel activiteiten ontwikkeld op het raakvlak van natuur en gezondheid. Wat Biowalking echt uniek maakt is de combinatie van natuurbeleving en patiëntenzorg.

Wil je ook meedoen met Biowalking? Kijk dan voor een activiteit bij jou in de buurt. 

Zoek een Biowalk

Lees het originele artikel