Biowalking
Gezondheid
donderdag08sep2016

Biowalk tijdens Oosterscheldeweek 2016

Meer dan 70 mensen met een fysieke beperking konden afgelopen woensdag tijdens een Biowalk volop genieten van de natuur op Neeltje Jans, het prachtige eiland op de scheiding van de Noordzee en de Oosterschelde. Deze activiteit, die onderdeel is van de Oosterscheldeweek, is een mooie samenwerking van IVN Zeeland, Stichting Zonnebloem, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Rode Kruis en Het Zeeuwse Landschap.

Ontdekkingstocht door Zeeuwse natuur

Tijdens de Oosterscheldeweek bruist het in de Oosterschelde van tal van leuke Zeeuwse activiteiten voor jong en oud. Dit jaar is de feestelijke viering van de Oosterscheldeweek maar liefst 60 verschillende belevingsactiviteiten rijk. En ondanks dat het vandaag de dag nog een hele opgave kan zijn om met een fysieke beperking het strand op te gaan, kreeg ook een heel gezelschap mindervaliden de kans om op ontdekkingstocht te gaan door de Zeeuwse natuur. Dit gebeurde op 7 september tijdens een georganiseerde Biowalk. IVN Biowalking is het maken van een wandeling in de natuur voor mensen met een chronische ziekte of beperking, onder begeleiding van een IVN Natuurgids en een medisch deskundige. Tijdens de Biowalk in Oosterschelde werd niet alleen de kering van dichtbij bekeken; de deelnemers beleefden samen met vrijwilligers ook de afwisselende natuur van het eiland door gebruik te maken van al hun zintuigen. Dat mooie schelpje, een prikkelige struik, de zilte zeelucht... En er werd natuurlijk ook geproefd! Na de Biowalk genoten de deelnemers van diverse lekkernijen van Zeeuwse bodem.

Natuur goed voor lichaam en geest

Dat zoveel mensen met een beperking tijdens de Oosterscheldeweek met elkaar de natuur konden beleven is voor het eerst. Deze verandering is een bewuste keuze van de organisatie. Mensen die minder mobiel zijn en daardoor aan huis gekluisterd zijn hebben juist veel baat bij contact met de natuur. Het doel is om de drempels om deel te nemen voor hen te verlagen. Rien Pronk van IVN hielp mee met de organisatie van de Biowalk en zit zelf in een rolstoel. Hij is ook natuurgids. "Mensen die in een rolstoel of scootmobiel zitten of niet goed kunnen lopen kunnen niet zo vaak de natuur in. Dat terwijl het goed is voor je geest, je er blij van wordt, je energie krijgt en je sneller de pijn en andere zorgen vergeet".

Grote behoefte aan Biowalking

Uit de vele aanmeldingen en het succes van de Biowalk blijkt dat de behoefte aan zulke activiteiten groot is. IVN wil zich er hard voor maken dat Biowalking in de toekomst een terugkerend element wordt tijdens de Oosterscheldeweek.

Natuur & Gezondheid

De natuur maakt gezond en gelukkig, daarom richt IVN zich met Natuur & Gezondheid op het verkleinen van de afstand tussen mens en natuur, voor zowel jong als oud. Onder andere door het faciliteren van Biowalks, maar ook met het project Grijs, Groen & Gelukkig waarmee ouderen door middel van groene zorgcentra en meer groene dagbestedingsactiviteiten een gelukkige oude dag wordt bezorgd.

Wil je weten wat IVN nog meer doet op het gebied van natuur en gezondheid? Kijk dan op www.ivn.nl/natuurengezondheid.