Vrijwilligersvacature – bijentrainer tuincentrum

Wil jij meewerken aan het geven van een aantal workshops over bijen en het bijvriendelijk maken van tuin of balkon?

Met het programma Nederland Zoemt hebben we een mini bijenworkshop ontwikkeld die in tuincentra kan worden georganiseerd. Met de workshop leer je het winkelend publiek in 10 minuutjes op laagdrempelige wijze over de wilde bij en wat je in je tuin of op je balkon daarvoor kan doen. Zie hier de link naar het workshopboekje dat deelnemers ontvangen.

In september 2020 zijn een aantal vrijwilligers getraind en is in twee tuincentra de workshop georganiseerd. De vrijwilligers en de tuincentra vonden het leuk en waardevol om deze workshops te organiseren en de deelnemers reageerden enthousiast. We willen dan ook in het voorjaar 2021 in meerdere tuincentra in het land deze bijenworkshops organiseren, mits de coronamaatregelen dit toelaten.  

Voor degenen die al meteen denken dat tuincentra vaak ook een aanbod hebben dat bijen echt totaal niet helpt.. Dat klopt. Daar zijn wij ons ook van bewust. We zoeken naar tuincentra die aan een aantal eisen voldoen voordat we met ze willen samenwerken. En we zien het als een heel mooie kans om juist de klanten van tuincentra, waarvan een groot deel normaal gesproken buiten ons bereik valt, op weg te helpen met hoe je ook met het aanbod in een tuincentrum goed bezig kunt zijn.

Wat ga ik concreet doen?

In een tuincentrum bij jou in de buurt samen met een andere IVN’er workshops geven aan winkelend publiek over bijen en een bijvriendelijke tuin of balkon. De workshops worden zonder digitale middelen gegeven en zullen plaatsvinden in maart/april 2021, als de coronamaatregelen dat toelaten. Je helpt mee met de evaluatie. Daarna kun je beslissen of je langer betrokken wilt blijven.

We vragen:

  • Als trainer kom je naar de train de trainer begin maart 2021. Deze duurt een dagdeel. Datum, tijdstip en locatie worden in januari 2021 gepland. 

  • Je bent minimaal twee dagen in maart/april 2021 beschikbaar om de workshop te organiseren. Waarschijnlijk weekenddagen.

  • Je geeft feedback op zowel de workshop die je geeft als de training die je zelf krijgt en helpt zo met de doorontwikkeling.

  • Met de tuincentra worden afspraken gemaakt om de workshops coronaproof te kunnen organiseren. Het betekent echter wel dat je langere tijd aanwezig bent in een winkel met veel mensen. Het is dus belangrijk dat je daar comfortabel mee bent.

Wat krijg ik ervoor:

  • De mogelijkheid om samen te werken met andere IVN’ers die zich met heel veel passie inzetten voor het helpen van de wilde bij in Nederland.

  • Een kans om publiek dat normaal gesproken buiten ons beeld blijft iets te leren over bijen.

  • Een boek over wilde bijen.

  • Reiskostenvergoeding.

Aanmelden (vóór 18 januari 2021):

Hierbij meld ik mij aan als trainer voor de mini bijenworkshops. Ik doe daarvoor mee met de train de trainer begin maart 2021 en ben twee weekenddagen in maart/april 2021 beschikbaar om de workshop te organiseren. 

De train de trainer trainingen worden in januari gepland en worden op een aantal plekken in het land georganiseerd. Alles is natuurlijk onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen.

Vragen? Neem contact op met Sjoerd Luiten, projectleider Nederland Zoemt via s.luiten@ivn.nl

IVN verwerkt je gegevens in het kader van de Nederland Zoemt mini bijenworkshops. Ook verwerken wij je gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer weten? Raadpleeg ons Privacy- en cookiestatement.