Zaterdag 21 september

Bosbaden (11-12:30u)
Bosbaden (Shinrin-Yoku)is in Japan al tientallen jaren het geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te worden. Tijdens onze wandeling maken we kennis met deze methode. We gaan actief onze zintuigen gebruiken. En we leren hoe je dit zelf kan doen in de natuur, in een park of bijvoorbeeld gewoon in je eigen tuin.

Zin in bosbaden? Trek makkelijk zittende wandelkleding aan en laat je verrassen. Kosten € 10,- p.p.  Er is plek voor 8 personen. Aanmelden kan via info@riaharkink-coaching.nl. Lees meer op www.riaharkink-coaching.nl. We vertrekken Parkeerplaats Boerlekeerlspad te Halle/Zelhem.

Fietsroute landschap en landgoederen (9-20u)
Maak kennis met de historie van het Achterhoekse landschap. Start waar je wilt en fiets langs activiteiten van het beleefweekend met één van de gratis 2 deelroutes! Download hier de Fietstocht Beleefweekend. Wil je meer informatie? Neem contact op met Rebecca Planteijdt via ivnnma.secr@gmail.com of kijk op IVN Noord en Middenachterhoek

Koeien knuffelen (11-15u)*
Kom onthaasten bij Boerderij den Branderhorst Knuffel een koe, en wordt helemaal zen... Gekleed in over-all, laarzen en rode zakdoek om samen met de boer of boerin de wei in om lekker tegen de koe aan te liggen en te aaien... Heerlijk! Kinderen t/m 12 jr: €9,95, volwassen: € 14,95. Meld je aan via: info@boerderijdenbranderhorst.nl.

Kindernatuurpad met speel- en trimparcours (11-17u)
Haal bij restaurant Het Wapen van Baak een rugzakje (gratis, wel statiegeld ) met leuke en verrassende opdrachten in het Hertenbosch. En ga naar 't Hertenpad, het kindernatuurpad met speel-parcours, hangbrug, kabelbaan en blote voetenpad! Het Wapen van Baak, Wichmondseweg 30, Baak. www.hetwapenvanbaak.nl.

Cuyperswandeling (12-16u)
De wandeling begint bij de Antoniuskerk, ontworpen door architect Pierre Cuypers. En gaat verder langs verschillende Cuypersbouwwerken. Ook kom je langs huize 't Medler, bewoond door de oorspronkelijke opdrachtgevers voor de bouw van de kerk. In een fraaie routebeschrijving met foto's kun je de 14 km lange wandeling (in te korten tot 10 km) langs diverse Cuypersmonumenten ervaren. Haal de route bij het VVV of Heiligenbeeldenmuseum, Ruurloseweg 101, Kranenburg/Vorden voor € 1,50 i.p.v. 2,95. www.heiligenbeeldenmuseum.nl.

Bierproeverij (12-21u)
Kom bier proeven bij Herberg de Gouden Leeuw. Voor € 8,- p.p. krijg je een proefplankje met drie verschillende Bronckhorsterbieren van de tap en vier bitterballen. Herberg de Gouden Leeuw, Bovenstraat 2, Bronckhorst.

Overnachting met Achterhoeksontbijt en culinair 4-gangen diner* (vanaf 15u)
Kom overnachten en dineren in het kleinste stadje van Nederland in één van de mooiste en oudste stadsboerderijen van Bronkhorst: Herberg de Gouden Leeuw, Bovenstraat 2 in Bronkhorst. Aanbieding: vrijdag € 89 p.p. zaterdag € 99 p.p. zondag € 69 p.p. Reserveren kan via info@herbergdegoudenleeuw.com.

Overnachting in een Finse Pod (vanaf 14u)
Overnachten op een bijzondere plek in de Achterhoek, in een sfeervolle Finse pod en tuin? Kies dan voor een overnachting in Little Loft Drempt , Rijksweg 27 in Drempt.

Je ontvangt 20% korting op een overnachting tijdens "het beleefweekend van Bronckhorst"! Boeken kan vanaf 1 augustus voor € 56,- per overnachting voor 2 personen via info@little-loft.nl.

Rondleiding door de wijngaard met wijnproeverij (15u)
Bent u nieuwsgierig naar het werk in de wijngaard kom dan naar de rondleiding met wijnproeverij op zaterdag 21 september om 15 uur. Wijnboer Job geeft een rondleiding door de wijngaard. Hij vertelt over het ontstaan van de wijngaard, de werkzaamheden, het plukken en het verwerken van de druiven. Inmiddels staan de glazen klaar voor de wijnproeverij bestaande uit 4 Heekenbroek wijnen. Vooraf aanmelden gewenst via  0314 381 988 of info@heekenbroek.nl. Kosten: € 12,50 per persoon. Wijnboerderij ’t Heekenbroek, Tellingstraat 7 Drempt.

Grillen op de houtskool*  (16 - 20u)
Na een mooie buiten activiteit kunt u heerlijk de dag afsluiten met een gezellige grill voor de hele familie. U of de kinderen mogen zelf grillen maar u mag zich ook lekker laten verwennen (3 gangen voor € 20,- p.p.) De houtskool grill staat midden in het restaurant dus iedereen kan mee genieten van het grill gebeuren. Bij goed weer verhuizen lekker naar onze mooie buiten vuurplaats.  Reserveren via Marianne & Pieter-Kees, bel  0575- 441615 of mail: info@pepegrillrestaurant.nl. Pepe's Grillrestaurant , L. Dolfingweg 6, Baak. 

Rondleiding fruitbedrijf en boomgaard met proeverij (11-15u) gratis
In de boomgaard van Fruitbedrijf Horstink groeien de lekkerste appels en peren. Tijdens het beleefweekend kun je een kijkje nemen achter de schermen van het fruitbedrijf.  Daar waar vroeger vele boerderijen langs de IJssel een fruitboomgaard hadden, is Horstink nu de enige. In de boomgaard staan zo'n 45.000 fruitbomen. Uniek in de Achterhoek!
Tijdens de rondleiding vertelt de fruitteler hoe de appels en peren groeien in de boomgaard en kun je voelen hoe koud het is in de koelingen. Natuurlijk is er ook iets te proeven, de lekkerste appels, peren en appelsappen. Leuk voor jong en oud.  Duur: ca. 1 uur - start om 11:00, 12:00, 14:00 en 15:00 uur. Locatie is
Prinsenmaatweg 3 Rha/Steenderen, www.fruitbedrijfhorstink.nl.

Appels plukken, proeven uit de natuur en kennismaken met de boswachter (11-15u) gratis
Kom appels plukken in de boomgaard van Staatsbosbeheer in Bronkhorst. Maak een praatje met de boswachter en ontdek wat er nog meer te eten valt in de natuur, brandnetels bijvoorbeeld! De Boomgaard ligt aan de kruising veerweg-bovenstraat-bakerwaardseweg in Bronkhorst. Meer info via achterhoekpubliek@staatsbosbeheer.nl.

Fruit proeven op de kinderboerderij (13:30-18u)
Ontdek hoe fruit en groentes tot stand komen samen met de imker en de medewerkers van Buiten Gewoon Buiten Bekveld die de moestuin beheren. Er mag fruit geplukt worden en er wordt iets verteld over insecten en dit alles vindt plaats binnen 1 uur tijdsbestek. Kosten € 4,- p.p. Recreatie- en kinderboerderij Feltsigt, Bekveldseweg 5, Bekveld. Meer info via info@feltsigt.nl.

Lunchverhalen bij de vuurpot*  (12 tot 13:30u)
Natuurverhalen bij de vuurpot door verhaler verteller Jeroen. Laat je meenemen op reis naar het onbekende, onder het genot van een hartverwarmende kop soep uit de vuurpot. Voor € 5,- p.p. Graag vooraf aanmelden via Marianne & Pieter-Kees, bel  0575- 441615 of mail: info@pepegrillrestaurant.nl. Pepe's Grillrestaurant , L. Dolfingweg 6, Baak. 

Ontdekkingsworkshop 'Wat de natuur je zeggen kan' * (14-16u)
Genieten van een wandeling in de natuur en ook over jezelf weer nieuwe ontdekkingen doen? In deze workshop ga je tijdens een mooie wandeling aan de slag met wat de natuur je zeggen kan. Je ontdekt weer nieuwe kanten van jezelf. Na de wandeling geef je de nieuwe inzichten al schrijvend vorm. Meld je aan via info@goudenwandeling.nl en neem je wandelschoenen mee! We vertrekken vanaf de Keuken van Hackfort Baakseweg 6, Vorden. De kosten zijn €17,50 p.p. incl. koffie/thee en wat lekkers.

Fotospeurtocht voor kinderen door de natuur (11-15u)
Bungalowpark Wolferswoud, Ruurloseweg 39, Zelhem, gratis. Mogelijkheid voor midgetgolf (€ 3,50 p.p.) .

Kom uilenballen pluizen bij ’t Lebbink in Vorden* (14-16u)
Een uil eet muizen. Hij eet ze met huid en haar op! Hun maag kan de botjes en haren niet goed verteren, daarom spuugt de uil deze als bal (braakbal) uit. Als je de bal uit elkaar pluist, kom je de botjes van muizen tegen. Spannend! Kom zaterdag uilenballen pluizen bij Camping 't Lebbink. We hebben alles voor je klaar staan voor een middagje onderzoek. Meld je aan bij via fam.velhorst@tlebbink.nl. Kosten € 5,- p.p. Locatie: Camping 't Lebbink,  Lindense Enkweg 1, Vorden.

Headerfoto: Laurens Delderfield