Vrijdag 20 september

Feestelijke opening Beleefweekend Bronckhorst Buitengewoon op Kasteel Hackfort

17.00 uur: Ontvangst en officiële opening van het beleefweekend door burgemeester Besselink op Kasteel Hackfort (met gratis drankjes)

17:30 uur: Doe mee met één van onderstaande unieke beleef activiteiten:

  • 1. Rondleiding Kasteel Hackfort door de boswachter
    Bewonder het gerestaureerde Kasteel Hackfort. De boswachter neemt je mee op ontdekkingstocht in en rond het kasteel. Om 19.00 uur eten we samen een bord stamppot uilenballen in de Keuken van Hackfort. Geschikt voor jong en oud! Kosten zijn €12.50 per persoon (excl. drankjes). Stamppot kan ook vegetarisch. Meld je aan voor deze unieke activiteit (tot 19 september) via info@keukenvanhackfort.nl en laat ons weten met hoeveel personen je wilt deelnemen. Let op: er zijn een beperkt aantal plekken voor deze rondleiding. Vol = vol.
     
  • 2. Spannende schemerwandeling ‘Op zoek naar de koning van het bos van Hackfort‘
    Om 17.30 uur eten we een heerlijk bord stamppot uilenballen in de keuken van Hackfort. Nadat je bent uitgegeten nemen om 19.00 uur drie enthousiaste vertellers je mee in de leefwereld van de dieren in het bos van Hackfort. Ontdek wie in dit bos de koning van de dieren is. Zeer geschikt voor kinderen (vanaf 3 jaar). Kosten zijn €12.50 per persoon (excl. drankjes). Stamppot kan ook vegetarisch. Meld je aan voor deze activiteit (tot 19 september) via info@keukenvanhackfort.nl en laat ons weten met hoeveel personen je wilt deelnemen.

Kom je ook?
Kasteel Hackfort, Baakseweg 8, 7251 RH Vorden. www.keukenvanhackfort.nl.

Achterhoekse Sapdag (9-17u)
Het is oogsttijd in onze fruitboomgaard, de peren zijn al binnen en nu worden de appels geplukt. Het moment om heerlijk, puur appelsap te maken. Altijd al willen zien hoe dat gemaakt wordt?  Dat kan op vrijdag 20 september, want dan staat de  Achterhoekse sap-pers op ons erf. Er zullen diverse sappen worden geperst, je kunt het proces bekijken en natuurlijk ook de sappen proeven!

Zelf je eigen fruit of groente laten persen tot sap kan ook, maar alleen op afspraak en tegen vergoeding.  Prinsenmaatweg 3 Rha/Steenderen, gratis. www.fruitbedrijfhorstink.nl.

Fietsroute landschap en landgoederen (9-20u)
Maak kennis met de historie van het Achterhoekse landschap. Start waar je wilt en fiets langs activiteiten van het beleefweekend met één van de gratis 2 deelroutes! Download hier de Fietstocht Beleefweekend. Wil je meer informatie? Neem contact op met Rebecca Planteijdt via ivnnma.secr@gmail.com of kijk op IVN Noord en Middenachterhoek

Koeien knuffelen (11-15u)*
Kom onthaasten bij Boerderij den Branderhorst 
Knuffel een koe, en wordt helemaal zen... Gekleed in overal ,laarzen en rode zakdoek om samen met de boer of boerin de wei in om lekker tegen de koe aan te liggen en te aaien... Heerlijk! Kinderen t/m 12 jr: €9,95, volwassen: € 14,95. Meld je aan via: info@boerderijdenbranderhorst.nl.

Boerderij den Branderhorst, Steenderenseweg 17a, Hengelo. (Gld). www.boerderij-uitjes.nl

Kindernatuurpad met speel- en trimparcours (11-17u)
Haal bij restaurant Het Wapen van Baak een rugzakje (gratis, wel statiegeld ) met leuke en verrassende opdrachten in het Hertenbosch. En ga naar 't Hertenpad, het kindernatuurpad met speel-parcours, hangbrug, kabelbaan en blote voetenpad! Het Wapen van Baak, Wichmondseweg 30, Baak. www.hetwapenvanbaak.nl.

Cuyperswandeling (12-16u)
De wandeling begint bij de Antoniuskerk, ontworpen door architect Pierre Cuypers. En gaat verder langs verschillende Cuypersbouwwerken. Ook kom je langs huize 't Medler, bewoond door de oorspronkelijke opdrachtgevers voor de bouw van de kerk. In een fraaie routebeschrijving met foto's kun je de 14 km lange wandeling (in te korten tot 10 km) langs diverse Cuypersmonumenten ervaren. Haal de route bij het VVV of Heiligenbeeldenmuseum, Ruurloseweg 101, Kranenburg/Vorden voor € 1,50 i.p.v. 2,95. www.heiligenbeeldenmuseum.nl.

Bierproeverij (12-21u)
Kom bier proeven bij Herberg de Gouden Leeuw. Voor € 8,- p.p. krijg je een proefplankje met drie verschillende Bronckhorsterbieren van de tap en vier bitterballen. Herberg de Gouden Leeuw, Bovenstraat 2, Bonckhorst.

Overnachting met Achterhoeksontbijt en culinair 4-gangen diner* (vanaf 15u)
Kom overnachten en dineren in het kleinste stadje van Nederland in één van de mooiste en oudste stadsboerderijen van Bronkhorst: Herberg de Gouden Leeuw, Bovenstraat 2 in Bronkhorst. Aanbieding: vrijdag € 89 p.p. zaterdag € 99 p.p. zondag € 69 p.p. Reserveren kan via info@herbergdegoudenleeuw.com.

Overnachting in een Finse Pod (vanaf 14u)
Overnachten op een bijzondere plek in de Achterhoek, in een sfeervolle Finse pod en tuin? Kies dan voor een overnachting in Little Loft Drempt , Rijksweg 27 in Drempt.

Je ontvangt 20% korting op een overnachting tijdens "het beleefweekend van Bronckhorst"! Boeken kan vanaf 1 augustus voor € 56,- per overnachting voor 2 personen via info@little-loft.nl.

Grillen op de houtskool*  (16 - 20u)
Na een mooie buiten activiteit kunt u heerlijk de dag afsluiten met een gezellige grill voor de hele familie. U of de kinderen mogen zelf grillen maar u mag zich ook lekker laten verwennen (3 gangen voor € 20,- p.p.) De houtskool grill staat midden in het restaurant dus iedereen kan mee genieten van het grill gebeuren. Bij goed weer verhuizen lekker naar onze mooie buiten vuurplaats.  Reserveren via Marianne & Pieter-Kees, bel  0575- 441615 of mail: info@pepegrillrestaurant.nl. Pepe's Grillrestaurant , L. Dolfingweg 6, Baak. 

Natuurwandeltocht (10-17u) gratis
Kom wandelen door het mooie gebied van de Oude IJssel! De afgelopen eeuwen liep de Oude IJssel meanderend door het landschap. Naast onze camping kun je prachtig wandelen. We hebben een mooie tocht voor je klaarliggen. Lekker genieten van een kopje koffie/thee/ijsje is mogelijk.  Camping Siebieverden, IJsselweg 5, Laag Keppel. 

Natuur-doe-box (10-17u) gratis
Kom spelen in het mooie gebied van de Oude IJssel! De afgelopen eeuwen liep de Oude IJssel meanderend door het landschap. Naast en op onze camping kun je de natuur beleven. We hebben een box klaarstaan waarmee kinderen de natuur om zich heen kunnen ontdekken. Lekker genieten van een kopje koffie/thee/ijsje is mogelijk Camping Siebieverden, IJsselweg 5, Laag Keppel. 

Rondleiding door de wijngaard en proeverij * (10-11u) 
Kom een kijkje nemen in onze wijngaard! Tijdens de rondleiding leggen we je alles uit onze biologische werkwijze van de druiventeelt, de rassen en de verwerking tot wijn. Als  we niet aan het oogsten zijn kijken we ook in de wijnmakerij. We sluiten af met een proeverij van 2 wijnen. Kosten: €2.50 p.p. Graag vooraf aanmelden bij Wijngaard Um d’n Olden Smid, via info@wijngaardumdenoldensmid.nl. Adres is Keijenborgseweg 31 in Velswijk.

2 nachten kamperen op onze svr camping op basis van 2 personen voor 25 euro
Komt u in het beleefweekend van Bronckhorst bij ons kamperen met uw tent, caravan of camper, dan betaalt u slechts 25 euro voor 2 overnachtingen. Dit aanbod geldt voor 2 personen en is inclusief toeristenbelasting.
Onze mooi gelegen, rustige camping ligt in Vorden, in het buurtschap Linde en heeft 22 plaatsen. Wij organiseren verder een begeleide wandeltocht en uileballen pluizen.

Reserveer via fam.velhorst@tlebbink.nl of 0575- 56680. Locatie: Camping 't Lebbink, Lindense Enkweg 1, Vorden.

Begeleide wandeling naar Landgoed ’t Zelle* (18-20u)
Met begeleiding van Annie Velhorst, Gastheer van het Landschap, wandelen door het prachtige coulisselandschap. Langs het in ontwikkeling zijnde natuurgebied de Lindese Laak, over landgoed 't Zelle met zijn mooie lanenstelsel, langs een  rabattenbos en brandrode runderen. De prachtige tocht is ongeveer 10 kilometer en er is een pauze bij het rustpunt in Varssel (voor eigen rekening). Meld je aan bij via fam.velhorst@tlebbink.nl. Kosten € 1,- p.p. Locatie: Camping 't Lebbink,  Lindense Enkweg 1, Vorden.

GPS-puzzeltocht voor kinderen (10-17u) gratis
Leuke puzzeltocht door een mooi stukje oude IJssel gebied. De afgelopen eeuwen liep de Oude IJssel meanderend door het landschap. Naast en op onze camping kun je de natuur beleven. We hebben een leuke puzzeltocht waarmee kinderen de natuur om zich heen kunnen ontdekken. Max 6-8 personen per groep. Lekker genieten van een kopje koffie/thee/ijsje is mogelijk. Camping Siebieverden, IJsselweg 5, Laag Keppel. 

Rondleiding door de kruidentuin van Betula* (10-12u)
Wil je de kruidentuin eens bezoeken? Kom naar de rondleiding. Maak kennis met geneeskrachtige planten uit je eigen omgeving en pluk je eigen kruidenthee! Betula Kruiden, Lankerseweg 3a, Halle. Vooraf aanmelden via info@betula-kruiden.eu. Kosten €2,50 p.p. incl. kopje kruidenthee. 

Headerfoto: Annette Piek