Programma zondag 3 oktober

Download hier de programmafolder voor het beleefweekend, inclusief kaartje.

Workshop Schapen Drijven (om 13:30u) (za, zo)
Doe mee en leer meer over schapendrijven! Vanaf 13:30 uur is er ontvangst met koffie en krentenwegge. Om 14:00 uur start de workshop (ca. 2 uur) Schapendrijven. Je krijgt uitleg over het hondenras Border Collie, schapen, schapendrijven als werk én als sport. En je gaat ook echt aan de slag in groepjes om de schapen over een parcours te drijven. Ook zal tijdens de workshop een Border Collie een wedstrijdparcours lopen en praktische onderdelen van het werken met schapen demonstreren. En uiteraard voor de jonge deelnemers, knuffelen met de Border Collie!

De workshop wordt verzorgd door ervaren lokale schapendrijvers: Kevin & Nicole Winterswijk. Kledingtip: kleed je alsof je in de tuin gaat werken. Kosten: €12,50 incl. koffie en krentenwegge. Overige consumptie eigen rekening. * Aanmelden via info@het-noorden.com (max 25 deelnemers). Adres: ’t Noorden – Eten Drinken Vieren, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten (is start &eindlocatie). Meer info bel: 0543 472551. www.het-noorden.nl.

Prachtige huifkarrit over de Haart met gids met bezoek aan openluchtmuseum) (om 9u en om 14u) (vrij,za,zo)
Kom naar de Groene Pleisterplaats en stap in de huifkar voor een heerlijke rit met uitleg over de omgeving door een ervaren IVN-gids! Daarna bezoek je het openlucht museum waar twee gidsen je meenemen in de geschiedenis. Uitrusten kan in onze theetuin. Kosten zijn €15,- p.p. (max 20 personen). Duur is van 9 uur (start) tot ca 12 uur en van 14 uur (start) tot ca17 uur. De Groene Pleisterplaats, Buninkdijk 12 in Aalten. Info: info@groenepleisterplaats.nl of 0543-565322). www.groenepleisterplaats.nl

't Olde Baoten wandelroute 13 km (vanaf 9:30u) (vrij,za,zo)
Kom wandelen door het door mooie buitengebied van Aalten. Loop langs de Aaltense Buurtschappen. En geniet van de vele oude boerderijen, grazende koeien, afgewisseld met essen, bosjes, houtwallen en slingerende beekjes. Vanwege de unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie behoort een deel van de gemeente sinds 2005 tot het Nationaal Landschap Winterswijk.

De route is gratis verkrijgbaar bij ’t Noorden of te downloaden via de App store Achterhoekse routes. Meer info via info@het-noorden.com. Adres: ’t Noorden – Eten Drinken Vieren, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten (is start & eindlocatie). Meer info bel: 0543 472551. www.het-noorden.nl.

Cultuur historische wandeling op het landgoed Eppink (10u tot 11.30 en 13.30 tot 15u) (vrij,za,zo)
Tijdens deze wandeling leer je van de bewoners meer over de oude landbouw machines, de oude gewassen, de eetbare tuin en pluk je in de natuurtuin je eigen thee. De wandeling is voor jong en oud. Kosten: € 5 per persoon inclusief een lekker kopje thee. Start is om 10 uur en om 13:30 uur. Aantal deelnemers: 20 personen (max). Landgoed Eppink, Romienendiek 4 in Aalten. Meer info via: info@landgoedeppink.nl.

Mooie wandelroute vanaf de Groene Pleisterplaats.(10u tot 16u) (vrij,za,zo)
Kom wandelen in de prachtige natuur van De Haart Er is mooie wandelroute uitgezet Van ca 10km in het afwisselende coulissenlandschap. Bij de theetuin iss een stand met leden van de werkgroep Akkerranden die de gasten veel kunnen vertellen van de natuur in de omgeving. Uitrusten kan in onze theetuin. De wandelroute is gratis. De Groene Pleisterplaats, Buninkdijk 12 in Aalten. Info: info@groenepleisterplaats.nl of 0543-565322. www.groenepleisterplaats.nl

Bijen in de boomgaard (10u tot 16u) (za,zo)
Kom naar de hoogstamboomgaard van ’t Ni’je Bi’jvank aan de Spoordijk nr. 4. Daar staan bijna 40 stuks fruitbomen; appels, peren, pruimen, kersen en een notenboom. Bovendien zijn er een aantal stroken met bloemenmengsel ingezaaid en is de boomgaard omzoomd met een meidoorn haag.

Dit alles bij elkaar zorgt voor een fantastische biotoop voor vogels, vlinders en andere insecten. In de boomgaard staan ook bijenkasten. Tijdens het beleefweekend zijn imkers van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Aalten aanwezig om tekst en uitleg de geven. Ze vertellen over het leven van de bijen, hoe gaat het er aan toe binnen een bijenvolk, wat gebeurt er het jaar rond met het volk. Maar er is ook informatie voor mensen die overwegen om zelf te gaan imkeren, of willen deelnemen aan de studieclubs die door de afdeling Aalten worden georganiseerd. In de demonstratiekast kan in een bijenvolk gekeken worden, er is een demonstratie korfvlechten en er kunnen kaarsjes gemaakt worden van bijen was. Vanzelfsprekend is er ook honing te koop. Adres: Spoordijk 4 in aalten. Info: Gerard.te.hennepe@planet.nl. Gratis.

Trekkersafari (10u tot 15u) (za,zo)
Kom naar Speelboerderij De Neeth en ga op safari! Stap op de trekker en geniet van een Rondje met de trekker door en over de Barlose Es. Kosten 5,- p.p.( alleen voor kinderen). Speelboerderij De Neeth Neethweg 6 in Aalten. Kijk wat je meer kunt doen: www.deneeth.nl.

Koe knuffelen (10u tot 15u) (za,zo)
Kom naar Speelboerderij De Neeth en knuffel met onze liefste koe buiten of in de stal (afhankelijk van het weer) Kosten 3,- p.p. Speelboerderij De Neeth, Neethweg 6 in Aalten. Kijk ook wat je meer kunt doen: www.deneeth.nl.

Kunst in de theetuin (10:30- 17u) (vrij,za,zo)
Theetuin Rensink is een prachtige theetuin middenin de bloemen met uizicht over de Achterhoekse akkers. Hier geniet je van Huisgemaakt gebak, lunch en streekproducten midden op het  prachtige Aaltens platteland. In onze tuin staan verschillende soorten bijzondere bomen, vaste planten en struiken. Tijdens deze drie dagen zal onder andere Joop Lubbers met zijn schilderijen exposeren. Verder zijn de beelden van Marijke Corporaal te vinden in de tuin (www.bronsensteen.nl). Op zaterdag en zondag kunnen kinderen een beeldje maken van speksteen. Hebt u ook altijd al meer willen weten over insecten in de tuin en ze altijd al willen kunnen determineren? In dat geval bent u op zaterdag meer dan welkom om op onderzoek uit te gaan in onze tuin. Wout Winkelhorst, biologiedocent, helpt u bij deze zoektocht. Adres: Tammeldijk 4 Aalten. Meer info: www.theetuinrensink.nl of 0543-466419.

SUP workshop op de Slingeplas Bredevoort (van 15:30 tot 16:30) (za,zo)
Tijdens deze SUP workshop (60 min.) leer je alles over Stand Up Paddle technieken, hoe je de materialen op een juiste en veilige manier gebruikt en vooral… hoe ontspannen het is om lekker buiten op de Slingeplas sportief bezig te zijn!

Slingeplas, Kruittorenstraat 20, Bredevoort (verzamelen bij kleine strandje). Kosten 18,50 p.p. Reserveren via https://www.joytosup.nl/ivnbeleefweekend/

(verzamelen bij kleine strandje). Kledingtip: Sportieve kleding, handdoek en evt. droge kleding. Kijk ook op: www.joytosup.nl.

Joy to SUP geeft SUP (Stand Up Paddling) lessen en SUPyoga lessen op onze mooie Achterhoekse meren en beken.

Ouder&Kind SUP op de Slingeplas Bredevoort (van 13:30 tot 14:30) (za,zo)
De meeste kinderen zijn dol op water en leren het suppen razend snel, dus hoe leuk is het om samen met je kind een speciale Ouder & Kind SUPles te volgen op de Slingeplas in Bredevoort.

Tijdens deze speciale SUPles (1 uur) leren jullie de basis van het suppen van een gecertificeerd SUP-instructeur, elk op een eigen SUPboard. Veiligheid en plezier staan hierbij natuurlijk voorop!

Minimale leeftijd kind is 8 jaar en zwemdiploma verplicht. Locatie: Slingeplas, Kruittorenstraat 20, Bredevoort (verzamelen bij kleine strandje). Kosten €18,50 p.p. Reserveren via https://www.joytosup.nl/ivnbeleefweekend/. Kledingtip: Sportieve kleding, handdoek en evt. droge kleding. Kijk ook op: www.joytosup.nl.

Fietstocht Barlo "Samen voor de Patrijs" (10u tot 13:30u) (zo)
Fiets mee met van vogelaar Frans ter Bogt en kom meer te weten over de geschiedenis van de omgeving, en over de flora en fauna van het gebied. Vertrek is om 10:00 uur vanaf de Markt in Aalten en de afstand is ca. 25 km. Deelname is gratis (of vrije gift). Er is plek voor 10 personen. Vooraf aanmelden via: fterbogt@kpnmail.nl. Er is een koffie gelegenheid (op eigen kosten) en mogelijkheid sanitaire stop.