Programma zaterdag 2 oktober

Download hier de programmafolder voor het beleefweekend, inclusief kaartje.

Wandeling MUS (Meting Urbane Soorten) (7:30u tot 11u) (za)
Kom vroeg uit de veren en ga mee met vogelaar Frans ter Bogt. Kom meer te weten over MUS (Meting Urbane Soorten), Vogeltelling Aalten Zuid en onverwachte paadjes en verborgen natuur.

Vertrek is om 7.30 uur vanaf scholengemeenschap Schaersvoorde, Landbouwstraat 1. De afstand is 5 km en deelname is gratis (vrije gift). Er is plek voor 10 personen. Vooraf aanmelden via: fterbogt@kpnmail.nl.

Prachtige huifkarrit over de Haart met gids met bezoek aan openluchtmuseum) (om 9u en om 14u) (vrij,za,zo)
Kom naar de Groene Pleisterplaats en stap in de huifkar voor een heerlijke rit met uitleg over de omgeving door een ervaren IVN-gids! Daarna bezoek je het openluchtmuseum waar twee gidsen je meenemen in de geschiedenis. Uitrusten kan in onze theetuin. Kosten zijn €15,- p.p. (max 20 personen). Duur is van 9 uur (start) tot ca. 12 uur en van 14 uur (start) tot ca. 17 uur. De Groene Pleisterplaats, Buninkdijk 12 in Aalten. Info: info@groenepleisterplaats.nl of 0543-565322.
www.groenepleisterplaats.nl

't Olde Baoten wandelroute 13 km (vanaf 9:30u) (vrij,za,zo)
Kom wandelen door het door mooie buitengebied van Aalten. Loop langs de Aaltense Buurtschappen. En geniet van de vele oude boerderijen, grazende koeien, afgewisseld met essen, bosjes, houtwallen en slingerende beekjes. Vanwege de unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie behoort een deel van de gemeente sinds 2005 tot het Nationaal Landschap Winterswijk.

De route is gratis verkrijgbaar bij ’t Noorden of te downloaden via de App store Achterhoekse routes. Meer info via info@het-noorden.com. Adres: ’t Noorden – Eten Drinken Vieren, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten (is start & eindlocatie). Meer info bel: 0543 472551. www.het-noorden.com.

Open boerderij met rondleidingen en melkproeverij (van 10 u tot 16u) (za)
Suzie’s Farm is een boerderij met dieren, een bos met gekke bouwwerken en een museum met uitgebreide verzamelcollecties.

Bezoek zaterdag 2 oktober het Follybos en de boerderij en bewoner de Silo Art en de diverse musea bij de boerderij. Kijk en geniet van al het lokale moois en lekkers wat de Achterhoek te bieden heeft. Kijk alvast even op www.hetwestendorp.nl . De toegang is gratis. Adres: Boerderij 't Westendorp. Westendorpweg 2 in Aalten.

Mooie wandelroute vanaf de Groene Pleisterplaats (10u tot 16u) (vrij,za,zo)
Kom wandelen in de prachtige natuur van de Haart. Er is mooie wandelroute uitgezet van ca 10km in het afwisselende coulissenlandschap. Bij de theetuin is een stand met leden van de werkgroep Akkerranden die de gasten veel kunnen vertellen van de natuur in de omgeving. Uitrusten kan in onze theetuin De wandelroute is gratis. De Groene Pleisterplaats, Buninkdijk 12 in Aalten. Info: info@groenepleisterplaats.nl of 0543-565322.
www.groenepleisterplaats.nl

Cultuur historische wandeling op het landgoed Eppink (10u tot 11.30 en 13.30 tot 15u) (vrij,za,zo)
Tijdens deze wandeling leer je van de bewoners meer over de oude landbouw machines, de oude gewassen, de eetbare tuin en pluk je in de natuurtuin je eigen thee. De wandeling is voor jong en oud. Kosten: € 5 per persoon inclusief een lekker kopje thee. Start is om 10 uur en om 13:30 uur. Aantal deelnemers: 20 personen (max). Landgoed Eppink, Romienendiek 4 in Aalten. Meer info via: info@landgoedeppink.nl.

Bijen in de boomgaard (10u tot 16u) (za,zo)
Kom naar de hoogstamboomgaard van ’t Ni’je Bi’jvank aan de Spoordijk nr. 4. Daar staan bijna 40 stuks fruitbomen; appels, peren, pruimen, kersen en een notenboom. Bovendien zijn er een aantal stroken met bloemenmengsel ingezaaid en is de boomgaard omzoomd met een meidoorn haag.

Dit alles bij elkaar zorgt voor een fantastische biotoop voor vogels, vlinders en andere insecten. In de boomgaard staan ook bijenkasten. Tijdens het beleefweekend zijn imkers van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Aalten aanwezig om tekst en uitleg de geven. Ze vertellen over het leven van de bijen, hoe gaat het er aan toe binnen een bijenvolk, wat gebeurt er het jaar rond met het volk. Maar er is ook informatie voor mensen die overwegen om zelf te gaan imkeren, of willen deelnemen aan de studieclubs die door de afdeling Aalten worden georganiseerd. In de demonstratiekast kan in een bijenvolk gekeken worden, er is een demonstratie korfvlechten en er kunnen kaarsjes gemaakt worden van bijen was. Vanzelfsprekend is er ook honing te koop. Adres: Spoordijk 4 in aalten. Info: Gerard.te.hennepe@planet.nl. Gratis

Trekkersafari (10u tot 15u) (za,zo)
Kom naar Speelboerderij De Neeth en ga op safari! Stap op de trekker en geniet van een Rondje met de trekker door en over de Barlose Es. Kosten 5,- p.p. (alleen voor kinderen). Speelboerderij De Neeth Neethweg 6 in Aalten. Kijk ook wat je meer kunt doen: www.deneeth.nl.

Koe knuffelen (10u tot 15u) (za,zo)
Kom naar Speelboerderij De Neeth en knuffel met onze liefste koe buiten of in de stal (afhankelijk van het weer) Kosten 3,- p.p. Speelboerderij De Neeth, Neethweg 6 in Aalten. Kijk ook wat je meer kunt doen: www.deneeth.nl.

Kunst en biologieles in de theetuin (10:30- 17u) (vrij,za,zo)
Theetuin Rensink is een prachtige theetuin middenin de bloemen met uizicht over de Achterhoekse akkers. Hier geniet je van Huisgemaakt gebak, lunch en streekproducten midden op het  prachtige Aaltens platteland. In onze tuin staan verschillende soorten bijzondere bomen, vaste planten en struiken. Tijdens deze drie dagen zal onder andere Joop Lubbers met zijn schilderijen exposeren. Verder zijn de beelden van Marijke Corporaal te vinden in de tuin (www.bronsensteen.nl). Op zaterdag en zondag kunnen kinderen een beeldje maken van speksteen. Hebt u ook altijd al meer willen weten over insecten in de tuin en ze altijd al willen kunnen determineren? In dat geval bent u op zaterdag meer dan welkom om op onderzoek uit te gaan in onze tuin. Wout Winkelhorst, biologiedocent, helpt u bij deze zoektocht. Adres: Tammeldijk 4 Aalten. Meer info: www.theetuinrensink.nl of 0543-466419.

Van Boer tot Molder (11.00 uur) (za)
Ervaar een echte boerderij beleving tijdens deze bijzondere Achterhoekse huifkartocht van boer tot molder. Je start om 11.00 uur vanaf camping de Blökke per huifkar. Onderweg krijg je uitleg over het typisch Aaltense landschap. Bij de Teunismolen aangekomen wordt je verwend met een Achterhoekse lunch. Je krijgt uitleg van de molenaar. De kosten incl. lunch bedragen €17,50 voor volwassenen en voor kinderen €10,- Er kunnen maximaal 20 man mee in de huifkar. Graag van tevoren aanmelden via deblokke@outlook.com. Adres: Spekkendijk 41, De Heurne.

Workshop Schapen Drijven (om 13:30u) (za, zo)
Doe mee en leer meer over schapendrijven! Vanaf 13:30 uur is er ontvangst met koffie en krentenwegge. Om 14:00 uur start de workshop (ca. 2 uur) Schapendrijven. Je krijgt uitleg over het hondenras Border Collie, schapen, schapendrijven als werk én als sport. En je gaat ook echt aan de slag in groepjes om de schapen over een parcours te drijven. Ook zal tijdens de workshop een Border Collie een wedstrijdparcours lopen en praktische onderdelen van het werken met schapen demonstreren. En uiteraard voor de jonge deelnemers, knuffelen met de Border Collie!

De workshop wordt verzorgd door ervaren lokale schapendrijvers: Kevin & Nicole Winterswijk. Kledingtip: kleed je alsof je in de tuin gaat werken. Kosten: €12,50 incl. koffie en krentenwegge. Overige consumptie eigen rekening. * Aanmelden via info@het-noorden.com (max 25 deelnemers). Adres: ’t Noorden – Eten Drinken Vieren, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten(is start &eindlocatie). Meer info bel: 0543 472551. www.het-noorden.com.

Smokkeltocht met gids (van 14:00 tot 16:00) (za)
Jarenlang loonde het om je boodschappen stiekem aan ‘de overkant’ te halen. Welke hilarische smoezen gebruikten de mensen om de douane op het verkeerde been te zetten? En wat gebeurde er als je werd gesnapt door de ‘kommiezen’? Je hoort het van de smokkelgids tijdens de Smokkeltocht. Deelname is € 4,- p.p. Geef je op via: info@vvvdixperlo.nl en vvvdinxperlo2@gmail.com of 0315-642050 (max 20 personen). Adres: VVV Dinxperlo Markt 4.

Fietstocht Rondje Aalten West met uitleg natuur van vogelaar Frans ter Bogt (14u tot 17u ) (za)
Fiets mee met van vogelaar Frans ter Bogt met een Rondje Aalten West. En fiets langs Dale (o.a.  Aaltense Goor), Lintelo (Huis Te Lintelo), IJzerlo (Keizersbeek /Kruisdijk/ watervogeltelling) naar de Aaltense Heurne( SniedersVeerbeek) en terug naar de Markt . Vertrek is om 14:00 uur vanaf de Markt in Aalten en de afstand is ca. 25 km. Deelname is gratis (of vrije gift). Er is plek voor 10 personen. Vooraf aanmelden via: fterbogt@kpnmail.nl.

SUP workshop op de Slingeplas Bredevoort (van 15:30 tot 16:30) (za,zo)
Tijdens deze SUP workshop (60 min.) leer je alles over Stand Up Paddle technieken, hoe je de materialen op een juiste en veilige manier gebruikt en vooral… hoe ontspannen het is om lekker buiten op de Slingeplas sportief bezig te zijn!

Locatie: Slingeplas, Kruittorenstraat 20, Bredevoort (verzamelen bij kleine strandje). Kosten €18,50 p.p. Reserveren via https://www.joytosup.nl/ivnbeleefweekend/. Kledingtip: Sportieve kleding, handdoek en evt. droge kleding. Kijk ook op: www.joytosup.nl.

Ouder&Kind SUP op de Slingeplas Bredevoort (van 13:30 tot 14:30) (za,zo)
De meeste kinderen zijn dol op water en leren het suppen razend snel, dus hoe leuk is het om samen met je kind een speciale Ouder & Kind SUPles te volgen op de Slingeplas in Bredevoort.

Tijdens deze speciale SUPles (1 uur) leren jullie de basis van het suppen van een gecertificeerd SUP-instructeur, elk op een eigen SUPboard. Veiligheid en plezier staan hierbij natuurlijk voorop!

Minimale leeftijd kind is 8 jaar en zwemdiploma verplicht. Locatie: Slingeplas, Kruittorenstraat 20, Bredevoort (verzamelen bij kleine strandje). Kosten €18,50 p.p. Reserveren via https://www.joytosup.nl/ivnbeleefweekend/. Kledingtip: Sportieve kleding, handdoek en evt. droge kleding. Kijk ook op: www.joytosup.nl.

SUP yoga op de Slingeplas Bredevoort (van 11.00 – 12.00 uur (za, zo)
Deze SUP yoga workshop (60 min.) is de ultieme combinatie van suppen en yoga: Rustige èn actievere houdingen op je SUPboard terwijl je de vogels hoort fluiten en het water van de Slingeplas onder je voelt…

De SUP yoga workshop is geschikt voor beginners t/m gevorderden, je hoeft dus geen SUP of yoga ervaring te hebben. We houden altijd rekening met het niveau van de deelnemers (maximaal 11 personen per groep) en passen de les hierop aan. Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 15 jaar (met zwemdiploma's).

Locatie: Slingeplas, Kruittorenstraat 20, Bredevoort (verzamelen bij kleine strandje). Kosten €18,50 p.p. Reserveren via https://www.joytosup.nl/ivnbeleefweekend/. Kledingtip: Sportieve kleding, handdoek en evt. droge kleding. Kijk ook op: www.joytosup.nl.