Gratis downloads

Maak je eigen dromenvanger, bouw zelf een egelhuis of ga op tuinsafari en ontdek welke bodemdieren er onder jouw bloempotten leven. Veel plezier!

Bodemdieren Doeboekbodemdieren doeboek

Wat spoken mollen, pissebedden en spinnen allemaal uit in en op de grond? Met dit doeboek zoek je het tot op de bodem uit! Maak je eigen insectenzuiger, bouw een compostfabriek en kom alles te weten over wormen, spinnen en andere bodemdieren.

Download het doeboek


Zoekkaart Spinnen

spinHet lijkt wel alsof er in de herfst een stuk meer spinnen en de bijbehorende spinnenwebben zijn te vinden dan in andere seizoenen. Toch blijkt dat niet het geval, de spinnenwebben vallen enkel meer op in de herfst en spinnen zijn er bijna het hele jaar door. Wil je weten welke spinnen er bij jou in de tuin leven?

Download de gratis IVN zoekkaart Spinnen


Do-It-Yourself Egelhuis

De meeste volwassen egels houden eind Egelhuisnovember een winterslaap. Help de egel overwinteren en bouw je eigen egelhuis. In deze Do-It-Yourself lees je hoe je dit egelonderkomen eenvoudig kunt maken.

Download egelhuis


Paddenstoelenlespakket

Paddenstoelen: zo zie je er niet één, zo zijn erPaddenstoelen ineens heel veel. De natuur is het beste leslokaal voor kinderen. Speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs stelt IVN daarom een gratis herfstlespakket beschikbaar, geschikt voor leerlingen van groep 5/6. Zo zit je straks met een klas vol Paddenstoelexperts!

Download het lespakket