Alles over de herfst

De herfst is een seizoen van verandering. De wintertijd gaat in en je merkt aan alles dat we koude, donkere maanden tegemoet gaan. Paddenstoelen schieten uit de grond, bomen zijn versierd met prachtige herfstkleuren en vogels trekken weer over ons land. IVN Natuureducatie deelt leuke opdrachten, activiteiten en feitjes over de herfst, voor jong en oud. Ben jij klaar voor het herfst seizoen?

Wanneer is het herfst?

Om de start van de herfst te bepalen worden er vaak twee methoden gebruikt: meteorologisch en atronomisch. De meteorologische herfst gaat uit van de seizoenen en begint al op 1 september. De hele maanden september, oktober en november vormen de herfst. Vervolgens begint in december de winter. De astronomische herfst kijkt naar de equinox: de dag dat de dag en nacht precies even lang duren. De zon bevindt zich dan exact twaalf uur boven de horizon. In Nederland is dat doorgaans rond 21 september. In 2022 begint de astronomische herfst op 23 september 2022.

Bladeren vallen

Tot slot kan je natuurlijk ook aanhouden wanneer het voelt als herfst. Voor veel mensen start de herfst wanneer de bladeren van de bomen beginnen te verkleuren en vallen. Een blad bestaat vaak uit één deel, maar soms ook uit meerdere kleine blaadjes. In de herfst veranderen de bladeren ook nog eens van kleur. Welke kleur een blad krijgt verschilt per boomsoort. Je kan ze herkennen met de gratis IVN-bomenzoekkaart.

Herfstactiviteiten

Er is van alles te doen in de herfst: maak een wandeling met een natuurgids of ga op paddenstoelen excursie. Zie alle IVN herfstactiviteiten.

Herfst wandeling kinderen

Herfstroutes

Ga je graag zelf aan de wandel? Of spring je liever op de fiets? Kies een herfstroute bij jou in de buurt.

Herfstkleuren

Welke kleur een blad krijgt verschilt per boomsoort. Leer ze herkennen met onze gratis bomenzoekkaart.

Download de gratis zoekkaart