Gastheer van het Landschap
Landschap
Vanaf
maandag19sep201614:00

Word ook Ambassadeur van het Landschap De Maashorst!

Ambassadeur MaashorstDe Maashorst is een duurzaam, vitaal en leefbaar natuurgebied waar het goed wonen, werken en recreëren is. Het motto van de Maashorst is ‘een gezond landschap’. In het kader van dit motto biedt IVN Brabant u in het najaar van 2016 een unieke cursus aan, de cursus Ambassadeurs van het Landschap. In de cursus gaan we in op de natuurwaarden en cultuurhistorie van de Maashorst en wat deze betekenen voor onze gezondheid.

Lees verder en meld u snel aan, want vol is vol. We bieden juist u als zorgprofessional de cursus aan. Doordat u de Maashorst beter leert kennen kunt u met uw enthousiasme patiënten/cliënten wijzen op de mogelijkheid van Biowalking en op de helende werking van de natuur.

Voor wie?

Deze cursus is speciaal voor alle zorgprofessionals in de eerste lijn die in de Maashorst werken. Huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten maar ook buurtsportcoaches en leefstijltrainers.

Over Ambassadeurs van het Landschap

Ambassadeurs van het Landschap is een cursus van IVN, die is opgezet samen met Stichting Nationale Parken, KHN en Recron. De cursus is oorspronkelijk bedoeld voor recreatieondernemers. Deze cursus wordt nu speciaal georganiseerd voor zorgprofessionals in de eerste lijn, gevestigd in de Maashorst.

Tijdens de cursus maken de deelnemers kennis met de natuurwaarden van het gebied: planten, dieren en de manier waarop deze in het gebied samenleven. Aan de hand van de ontstaansgeschiedenis van het gebied en de invloed die de mens daar in de loop van de eeuwen op heeft gehad, leert men het huidige landschap ‘lezen’. We verkennen het gebied met wandel- en fietsexcursies. We bezien welke invloed de Maashorst heeft op onze gezondheid. Hoe kunnen we de Maashorst inzetten als preventief middel en als groen medicijn? 

Doelstellingen

De cursus Ambassadeurs van het Landschap dient de volgende doelen:

  1. Het verwerven van kennis over het gebied: ontstaansgeschiedenis, flora, fauna, natuurbeheer, recreatieve mogelijkheden, actuele ontwikkelingen;

  2. Professionals laten ervaren wat natuur met hen zelf doet zodat zij patiënten/cliënten nog beter kunnen motiveren om deel te nemen aan Biowalking.
  3. Ontwikkelen van activiteiten op het gebied van natuur en zorg om de gezondheid van mensen te verbeteren met behulp van de Maashorst.

Cursusbijeenkomsten

Bijeenkomst 1: Natuur & Gezondheid in De Maashorst

Datum: Maandag 19 september 2016
Tijd: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: nog nader te bepalen in de Maashorst
Gastsprekers: Marloes de Ruiter, programmabureau De Maashorst & Jolanda Maas, VU Amsterdam

Bijzonderheden: inclusief wandelexcursie

Bijeenkomst 2: Landschap, natuurwaarden, cultuurhistorie en archeologie

Datum: Maandag 3 oktober 2016
Tijd: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: nog nader te bepalen in de Maashorst
Gastsprekers: Mieke van Gerwen en Lies Verbossen, IVN Uden

Bijzonderheden: inclusief fietsexcursie

Bijeenkomst 3: Recreatie in De Maashorst, mogelijkheden voor gezondheidsarrangementen

Datum: Maandag 17 oktober 2016
Tijd: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: nog nader te bepalen in de Maashorst
Gastspreker: Ido de Haan, IVN Brabant

Bijzonderheden: inclusief wandelexcursie

Aanmelden en kosten

Aanmelden voor de cursus kan tot 12 september 2016 via het online aanmeldformulier. De kosten voor de gehele cursus zijn gratis. Kosten (€ 200,-) worden wel in rekening gebracht wanneer je de aanmelding minder dan een week voor startdatum terugtrekt.

Aanmelden

Partners

De cursus Ambassadeurs van het Landschap wordt mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant. Bij de uitvoering wordt samengewerkt met zorggroep Synchroon, Bernhoven, terrein beherende organisaties, gemeenten, programmabureau de Maashorst en IVN-afdelingen.

Meer informatie

José de Jonge (IVN Brabant)
06 – 27865500
j.de.jonge@ivn.nl

Algemene informatie

maandag 19 september 2016 - 14:00 tot 17:00
Bijzonderheden: inclusief wandelexcursie
maandag 3 oktober 2016 - 14:00 tot 17:00
Bijzonderheden: inclusief fietsexcursie
maandag 17 oktober 2016 - 14:00 tot 17:00
Bijzonderheden: inclusief wandelexcursie
Locatie: 
De Maashorst
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image