Op pad in Zwolle met de IVN routes app

IVN Zwolle ontwikkelt routes in de omgeving van Zwolle met informatie over de natuur en (cultuur)historie.  De routes komen beschikbaar via de IVN route app. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store en in de Apple Store. Ook het downloaden van de routes is gratis.

De IVN routes zijn offline te gebruiken nadat ze zijn gedownload. Kies in het zoekscherm ‘zoek op kaart’ en zoom vervolgens in op Zwolle om snel de routes in de omgeving te vinden.

Lees voor je met de app op stap gaat de uitleg over het gebruik van de GPS functie en het manoeuvreren in de app. ​Over de IVN app

Op dit moment zijn de volgende routes beschikbaar:

Cultuurhistorie en natuur landgoed Soeslo

Ontdek landgoed Soeslo. Geniet van het gevarieerde kleinschalige landschap en laat je verrassen door het contrast tussen de intieme doorkijkjes en het weidse uitzicht over de polder en door de grote variëteit aan oude bomen en plantengroei. De kans is groot dat je in het veld reeën ziet of een buizerd hoort miauwen. Bijzonder is de driehoekige lanenstructuur die je op weinig andere landgoederen aantreft. Het zal je opvallen dat Landschap Overijssel, eigenaar van het landgoed, inzet op duurzaamheid en behoud van cultuurhistorie.

De wandeling is 2 km. Deze route is ook beschikbaar als pdf document. Cultuurhistorie en natuur landgoed Soeslo

 

Engelse Werk: vesting, wandelpark en waterwinning

De wandelroute gaat door waterwingebied ‘het Engelse Werk’ en komt langs diverse historisch interessante plekken. Geniet tijdens de afwisselende wandeling van de nieuwe natuur in de uiterwaarden en van het vochtige weidelandschap in het Spoolderbos. Ontdek de bijzondere natuurtuin en proef de sfeer van het eeuwenoude park. De route van 5,2 km is eventueel in te korten tot 3,9 km. Deze route is ook beschikbaar als pdf document. Wandelroute Engelse Werk vesting, wandelpark en waterwinning

 

Wezepsche heide, waterwinning in de natuur

De Wezepsche heide op de noordelijke kant van de Veluwe, is deels in gebruik als waterwingebied. Waterbedrijf Vitens beheert het gebied en de heide is onderdeel van Natura 2000. De kudde Schotse Hooglanders zorgt ervoor dat de heide vrij blijft van grassen. Geniet tijdens de route van het reliëf en de karakteristieke cirkels met Amerikaanse eiken. Heidevelden, naaldbos en gemengd bos wisselen elkaar af. De wandeling is 5,5 km. Deze route is ook beschikbaar als pdf document Wandelroute Wezepsche heide

 

Rondje pontje, genieten langs de IJssel

De fietsroute van 20 km gaat langs de IJssel vanaf het Engelse Werk in Zwolle, via Hattem richting Zalk, en weer terug naar Zwolle. N.B. Deze route kan alleen tussen half april en eind oktober gefietst worden, omdat de twee veerponten onderweg buiten deze periode uit de vaart zijn. Let op: ook bij zeer hoge waterstand wordt er niet gevaren.

Er is bijna voortdurend uitzicht over de rivier. Beleef de uiterwaarden en het rivierenlandschap. Geniet van de historische verhalen. De fietstocht kan aangevuld worden met een struintocht, een bezoek aan Hanzestad Hattem of een wandeling over het laarzenpad bij Zalk. U kunt ook picknicken onderweg met uitzicht op de rivier. Kortom genoeg plezier voor een hele dag.

Veel wandel- en/of fietsplezier.