Zwolle
Bloemen & Planten
maandag20feb2017

Veel belangstelling voor lezing ter gelegenheid van 25 jaar wilde plantencursus.

Meer dan 40 belangstellenden kwamen naar de lezing ter gelegenheid van 25 jaar wilde plantencursus.. Het werd een weerzien van mensen die ook vroeger als cursist en/of gids begonnen zijn.

Lezing wilde planetenDiet ter Stege, deelnemer van het eerste jaar, vertelde over de beginjaren. In 1993 werd gestart met drie groepen van totaal 25 deelnemers. De excursieleiders waren Leen de Kleine, Roelof Visscher en Tiemen Stegeman.  In het gebouw “De Mars” aan de Goertjesweg werden de beginselen van het “plantendeterminatie en bloembiologie” uitgelegd door bioloog Hans Swüste, “met als voorwaarde dat iedereen de flora van Heimans, Heinsius en Thijsse bij zich zou hebben”.  In drie avond werd je degelijk bijgespijkerd. In 1994 waren er 31 deelnemers in 4 groepen. Naast Leen en Roelof waren de nieuwe gidsen Elja van Dongen, Pieter Afman en Betty Schellevis. Een groot deel van de cursisten van de eerste jaren stroomde na verloop van door naar de Plantenwerkgroep van de KNNV. 

Gerard Oostermeijer, een van de co-auteurs schrijvers van het boek Niet zonder elkaar ; bloemen en insecten, gaf een uiteenzetting over de relaties tussen insecten en planten:

Speeddating voor de insecten, welke planten zijn geschikt voor welke insecten? De hommels, die belangrijk zijn voor de bestuiving door hun uniek trilgedrag, zijn onmisbaar voor de landbouw.  Onder andere tomatenplaLezing wilde planetennten en meer voedselplanten zijn er afhankelijk van.

Hommels, die ook zo belangrijk zijn voor de harlekijnen, een orchideeënsoort. De populaties mogen niet te klein zijn, maar ook niet te groot, tenzij er  nog wat naïeve hommels rondvliegen.

De slanke gentiaan, die zichzelf bestuift, dit met zijn voor- en nadelen, de klokjesgentiaan, die weer afhankelijk is van kruisbestuiving, De manier van bestuiven is  belangrijk voor de biodiversiteit.

Al met al een boeiend verhaal dat ook terug te lezen is in het boek Niet zonder elkaar ; bloemen en insecten.
Ook dit voorjaar start er eind maart weer een nieuwe cursus. Er zijn twee groepen, beginners en gevorderden, al weer jaren onder leiding van Brunhilde Reicher en Marlène Vaessen.