Zwolle
Kind & Natuur
vrijdag13sep2019

Oer = Stoer 2019

Voor de tweede maal heeft de IVN-Oerschool een Oer-festival georganiseerd tijdens het Schaapscheerdersfeest wat volgens traditie gehouden wordt op Tweede Pinksterdag op de Klooienbergboerderij in Zwolle.

De Klooienbergboerderij is de vaste locatie waar een keer per maand op zaterdag van 10-13 uur de Oerschool voor jongeren vanaf de brugklas tot 16 jaar georganiseerd wordt. Het betreft een vaste groep van maximaal 15 jongens en meisjes die lid worden voor een seizoen.

Aan het eind van het seizoen organiseren wij een gezellige oer-middag voor kinderen van  3-12 jaar. Dit noemen we Oer=Stoer of ook wel Oer-festival. Dit dus in combinatie met het moment waarop de schaapskudde van Zwolle door de herder geschoren wordt.

Schaapscheerdersfeest Oer is Stoer IVN ZwolleVorig jaar hebben 200 kinderen mee gedaan. Dit jaar waren het er zelfs meer dan 300. De kinderen kopen een 5-strippenkaart waarmee ze aan 3-5 activiteiten mee kunnen doen. Sommige activiteiten kosten namelijk 2 strippen. Zoals pizza maken, buideltje vilten, pijl en boog maken.

Totaal waren er 15 verschillende activiteiten  En er hielpen 30 vrijwilligers mee, waaronder 7 jongeren van de Oerschool, het Oerschoolteam, IVN-natuurgidsen, kennissen en vrienden.

Er was in de tuin van het dagverblijf een speciale plek voor de peuters en kleuters waar ze konden knutselen: een balletje vilten of een vilten armbandje rijgen. Ze konden Oerbingo spelen. Altijd prijs. En er konden poffertjes gegeten worden.

Rond de boerderij kon er op allerlei manieren geknutseld worden door de kinderen vanaf 6 jaar: een buideltje vilten, een dromenvanger maken, vlechten op de vlechtster, een olielampje maken van klei en pitrus, een houten hanger versieren met een houtbrander.

Er kon boter gekarnd worden en popcorn gemaakt boven het kampvuur.

Op de dijk stond de kraam voor het Schaapscheerdersfeest Oer is Stoer IVN Zwollemaken van pizza’s in kleine lemen oventjes. Altijd een groot succes waar kinderen graag een tijdje voor in de rij wilden staan.

Achter de dijk in de uiterwaarden werden weer pijl en bogen gemaakt van wilgentakken. Zeer vele kinderen zijn met pijl en boog naar huis gegaan.

Ook in de uiterwaarden kon geoefend worden met vuurmaaktechnieken met  de vuurslag en met de firesteel. Onze  jongens van de Oerschool zijn daar handig in.

Aan het eind van de middag stonden bij alle activiteiten kinderen in de rij te wachten. Het was gelukkig  mooi weer en er is onvertogen woord gevallen. Om half 5 (eindtijd) was overal al het materiaal op !

10 kilo klei voor olielampjes, 2 kilo mais, 2 liter slagroom, 11 pakken meel, 1 kilo viltwol enz ….

En natuurlijk waren er ook nog 2 spinsters met hun spinnenwiel ….

Een zeer geslaaagde middag                                                                                                       

Maar waar moeten we voor volgend jaar rekening mee houden?             
Nog veel meer als 300 kinderen??  Kom je volgend jaar mee helpen??

 

Oergroet van Gerda Revenberg                                                                                                                                Coördinator IVN-Oerschool