Zwolle
Insecten
zondag16jul2017

Insectenexcursie op Zandhove 16 juli 2017

Zondag 16 juli deed zijn naam geen eer aan:

De hele ochtend wolken, soms een spatje regen en voor een insectenexcursie is dat géén goed voorteken. Toen Gerrit en ik vrijdag gingen voorlopen in de regen zeiden we nog: “gelukkig wordt het zondag beter!!”

Dus op de fiets naar Zandhove. En wat schetste onze verbazing? Na 10 handen schudden van geïnteresseerde deelnemers brak klokslag 2 uur een waterig zonnetje door boven Zandhove. Daar werden we blij van. Op pad, op zoek naar insecten. Inmiddels wisten we allemaal dat alle insecten een kop, een borststuk en een achterlijf hebben én 3 páár poten.

Gelukkig waren er 2 nieuwsgierige kinderen bij die mooie vragen stelden en regelmatig met beestjes naar ons toe kwamen: “wat is dit?” Op het pad troffen we een doodgraver, een kever die samen met partner een gat graaft onder bijvoorbeeld een dode muis. Wanneer de muis de grond in zakt legt ma doodgraver er haar eitjes in om haar voortbestaan zeker te stellen.

Natuurlijk zagen we ook verschillende vlinders: bruin zandoogje, kleine vuurvlinder, koevinkje, landkaartje (inmiddels de zomervorm), atalanta, en enkele libellen: blauwe breedscheenjuffer en de bloedrode heidelibel.

Soldaatjes, bijen met knal-oranje dijen, verschillende zweefvliegen.

TijgerspinEn last-but-not-least: een tijgerspin! Ook wel wesp-spin genoemd vanwege de geel-zwarte strepen. Tien jaar geleden nog een zeldzaamheid, hooguit in zuid Limburg, tegenwoordig in heel NL te vinden.

Dus ondanks het weer, dankzij de enthousiast groep deelnemers hebben we veel beestjes gezien!

Alfred van der Burgh