Zwolle
Landschap
zondag25jun2017

Een verrassende excursie op landgoed Hezenberg en Algemene Veen op 25 juni!

Tegen 14.00 uur hadden zich 16 deelnemers verzameld bij de parkeerplaats van de Hezenberg. We genoten van de mooie uitzichten - de Hoenwaard met brandrode runderen - en prachtige bomen op het landgoed. Helaas bleken de bladeren van alle kastanjes al bruin te zijn. De boosdoeners zijn de kastanjemineermotten die we tussen de bladhelften konden zien zitten.

Bij het vijvertje kon je mooi het hoogteverschil zien tussen de uiterwaarden van de IJssel en het op een dekzandrug liggende landgoed. IVN excursie op landgoed HezenbergOok waren er mooie bloemen en grassen te bewonderen. We zagen poppen van de stippelmot in de meidoorn hangen en op de stammen van de Amerikaanse eiken viel van alles te ontdekken: vlindereitjes, (korst)mossen en platte tonderzwammen. We liepen verder door het bos en langs het Apeldoorns kanaal, waar we met een beetje geluk ijsvogels spotten. Vervolgens liepen we het Algemeen Veen in en al gauw zagen we op enkele eiken de eikenprocessierups zitten in hun opvallende spinsels.

Gauw maar verder dus, en zo kwamen we bij het bijzondere jeneverbesstruweel waar we eerst een spannend verhaal over witte wieven en bange reizigers uit een niet zo ver verleden aanhoorden. Gelukkig durfde iedereen toch verder, en zo konden we zelf ervaren hoe het voelde om door de grijpgrage armen van de struiken te worden gepakt.

Na dit spannende pad hadden we een prachtig uitzicht en liepIJsvogelen we langs het groot heksenkruid (met een prachtig verhaal waarom het zo heet) terug richting parkeerplaats. Op het sluisje werden weer ijsvogels gespot boven het kanaal en zo liepen we voldaan terug. Langs de weg maakten we nog een paar laatste stops bij de grote centaurie en het kraailook. We kregen uiteindelijk veel enthousiaste reacties, en de weergoden waren ons tijdens de excursie gelukkig gunstig gezind.