Zwolle
Water
zondag18feb2018

De Vechterweerd in met 14 Wageningse studenten VGSW.

Vechterweerd in met 14 Wageningse studenten VGSW.

Frisjes hoor én hoog water, dat was het op 27 januari ’18.
We startten bij “Groepsaccomodatie de Vistrap” en liepen over de sluis, die gerenoveerd wordt, en de stuw.
Óm het huisje heen, over een bruggetje met mooi zicht op de échte vistrap, gingen we achter de bosjes langs. “Oh, kijk, 3 goudvinken, een merel en musjes. Geweldig.” Na het verhaal “Waarom heeft de sleedoorn witte bloemen” trokken we de uiterwaard in.

Spoor zoekend, kletsend en kijkend volgden we de Vecht, tot aan het Vitens waterproductiebedrijf, dat, hier verschilde men van mening, ‘mooi’ in het landschap past. Natuurlijk kwamen onderweg de nevengeul, die nèt weer drooggevallen was,  en de Galloways, die bij de oude boom stonden,  ter sprake.
Vitens is sinds 1993 eigenaar van dit gebied. Sinds 2015 pompt Vitens via 8 putten water op, waarbij 70% van het water, indirect, uit de Vecht komt. “Oevergrondwaterwinning” heet dat.

Via de dijk liepen we terug. Van een Vechterweerdwedstrijdje grondboren kwam het niet, omdat er nèt een nieuw slot op de hooischuur zat. Hier zagen we al bloeiende sneeuwklokjes. De studenten, van onder meer Ruimtelijke Planning, Agrotechnologie en Voeding & Gezondheid, telden en noteerden de vogelsoorten, (we kwamen op 30), struinden door het land en vertelden zelf vanuit hun ervaringen met andere rivieren en uiterwaardgebieden.  Het was een geslaagde middag.