Zwolle
Kind & Natuur
zondag30sep2018

Bomen op de berg - Ontdektocht bij de Agnietenberg

Ontdektocht bij de Agnietenberg Op een zonnige zondagmiddag gingen we met een groepje kinderen met hun ouders op ontdektocht op de Agnietenberg. Sommigen zijn hier al vaak geweest, anderen nog niet. Maar voor iedereen wat nieuws te beleven!

Na een mooi verhaal gaan we het bos in en letten goed op onderweg of we al iets van de bosbingo kunnen afstrepen. Bij een eikenhakhoutbosje horen we wat over de ontstaansgeschiedenis van de heuvel, dit zijn 10.000 jaar oude rivierduinen. De oude eiken worden regelmatig gekapt en dan komen er weer bomen uit de oude stammen. Hier gaan we ook de omtrek van de bomen meten om zo te ontdekken hoe oud ze zijn. We lopen verder en gaan de bomen op een andere manier ontdekken, Ontdektocht bij de Agnietenberg namelijk geblinddoekt! Weet jij nog welke boom je hebt gevoeld terwijl je de blinddoek om had en de ander jou daarheen heeft gebracht? De kinderen weten dat vaak beter dan de ouders!

Een beetje spannend is het wel. We leren onderweg nog hoe we de hoogte van een boom kunnen meten en gaan op zoek naar paddenstoelen. Verstopt tussen de bladeren op de grond zien we een witte bol, het lijkt wel een ei. Dit is het begin van de stinkzwam en heet ook wel een duivelsei. Om te laten zien hoe de paddenstoel hierin al helemaal zit maken we er voorzichtig 1 open. Heel bijzonder om te zien! Na nog een laatste keer in de boom geklommen te zijn vertrekken we allemaal voldaan weer naar huis

 

Ontdektocht bij de Agnietenberg Ontdektocht bij de Agnietenberg