Zwolle
Landschap
zondag23apr2017

Beleef het voorjaar in Het Engelse Werk. Verslag van een excursie.

Vóór onze lentewandeling ontmoetten we een enthousiast echtpaar die zojuist een ijsvogelstel hadden gespot bij het ‘vogeleiland’. Helaas, dat ging aan ons en onze zes enthousiaste deelnemers voorbij, maar wel zagen we nestelende meerkoeten, allerlei ganzen, en hoorden we ook vele zangvogels.

Beleef het voorjaarOnze wandeling begon met een klein stukje geschiedenis van het Engelse werk en de uitleg van de Engelse landschapstijl die hier zo prachtig zichtbaar is. Vervolgens kwamen er een heleboel voorjaarsbloeiers op ons pad, die ieder zo hun eigen bijzondere eigenschappen hebben: de stinzeplanten hebben hun bollen, knollen of wortelstokken, en soms ook genezende eigenschappen (daslook) of mierenbroodjes (bosanemoon). Er bleek een boterbloemsoort voor te komen met heel verschillende bladeren onder en boven en rare kroonblaadjes bovendien…….

 

Bij een kwelsloot zagen we holpijp en lidrus, en als je die doorsneed zag je duidelijk verschillen. En natuurlijk waren er ook schrijvertjes en schaatsenrijdertjes te spotten. Prachtige en indrukwekkende bomen alom in het park: we hebben een Kaukasische vleugelnoot bewonderd, een reuzenplataan gezien en de zaadbollen ‘ontleed’, een valse christusdoorn met reuzenpeulen gespot, onder ‘treur’berken gestaan en daarnaast een amberboom gezien. Allemaal hadden ze hun eigen manier om zaad te verspreiden. En wie had ooit een bloeiende eik gezien? Loepjes erbij! Tot slot zagen we nog een prachtige aronskelk die al bloeide, waarbij een spannend verhaal werd verteld over vliegen die door deze ‘slimme’ plant in de val gelokt worden en een tijd gevangen zitten, om vervolgens na een tijdje te ontsnappen om vervolgens een fortuinlijke andere aronskelk te bevruchten met hun jasjes vol stuifmeel.

We kregen een heuse toegift in de vorm van piepjonge meerkoetkuikentjes die gespot werden door een deelnemer. Vervolgens gingen de verrekijkers rond…. Al met al een frisse maar leerzame en gezellige excursie met gelukkig ook nog af en toe wat zon.
Marjolein, Annelies en Marijke