Cursussen

In verband met de coronamaatregelen kunnen we nog niet overzien óf en wanneer er weer cursussen kunnen starten.

Vogelzangcursus. De werkgroep vogelzang van IVN Zwolle organiseert ieder voorjaar de vogelzangcursus. Iedereen die interesse heeft in zangvogels en graag het onderscheid tussen de verschillende soorten zang wil leren maken is van harte welkom bij deze cursus. Een vooropleiding is niet nodig. De cursus is ook heel geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Komend voorjaar 2022 start de vogelzangcursus weer. De IVN-vogelzang
gidsen gaan 12 weken met groepen cursisten op pad om vogels te luisteren
in diverse vogelgebieden in en rond Zwolle. Groepsgrootte ongeveer 13
cursisten. Er zijn verschillende niveaus: beginners, gevorderden en wat er
tussenin zit. De cursus wordt gegeven op twee dagdelen: zaterdagochtend
of maandagochtend.

De wandelingen duren ongeveer anderhalf uur. De maandag groepen starten om 9.00 uur, de zaterdag groepen starten om 8.00 uur. De cursus sluiten we af met een slotexcursie van een hele ochtend.
Meer informatie en aanmelden via deze website vanaf eind 2021.

Wilde plantencursus. In verband met de coronamaatregelen wordt er dit jaar geen volledige plantencursus gegeven. In plaats daarvan hopen we dat we verderop in het jaar een aantal plantenexcursies kunnen gaan geven. De cursisten van vorig jaar zullen daar een uitnodiging voor krijgen en de mogelijkheid om zich op te geven. Hoe groot de groepen zullen zijn, zal afhangen van de versoepelingen. Meer informatie bij wildeplanten@ivnzwolle.nl

Online cursus libellen voor beginners. Altijd al meer willen weten over libellen, maar je weet niet goed hoe en waar je moet beginnen. Dan is deze cursus misschien iets voor jou. Je leert in vier lessen de basiskennis om zelfstandig aan de slag te gaan met deze fascinerende groep insecten. Meer informatie lees je in deze brochure. Cursus libellen voor beginners

InsectencursusDe insectenwerkgroep heeft ook plannen voor een insectencursus. Houd onze website in de gaten.

Cursus 3 bekende heren uit ZwolleDeze cursus i.s.m. ErUit is nog in ontwikkeling en het is een verrassing welke bekende heren aan bod komen. In ieder geval Eli Heimans.

Natuurgidsenopleiding. Deze wordt eens in de vijf jaar gegeven en duurt anderhalf jaar. In oktober 2020 kregen 17 natuurgidsen hun diploma. Volgens planning zal de opleiding in Zwolle weer starten in januari 2024.

Overweeg je de natuurgidsenopleiding te gaan doen? Volg dan vooraf de planten-, insecten- of vogelzangcursus bij onze afdeling. Op die manier kun je alvast de noodzakelijke basiskennis opdoen. Voor meer informatie over de natuurgidsenopleiding kunt u terecht op de website van landelijk IVN 

Scharrelkidscursus. Actief natuur beleven. Deze cursus is bedoeld voor pedagogisch medewerkers van kinderopvang en BSO. 

Buiten zijn en de natuur beleven is goed voor kinderen. Het stimuleert bewegen, het vergemakkelijkt sociale contacten, het herstelt stress en aandachtsmoeheid. Het heeft een positieve invloed op de creativiteit van kinderen, op hun persoonlijke ontwikkeling en gehele gezondheid. Bovendien maakt het dat ze later als volwassenen, de natuur  meer waarderen en  zorgvuldiger zullen omgaan met hun leefomgeving.

IVN Zwolle kan op verzoek pedagogisch medewerkers trainen, inspireren en motiveren om actief met de kinderen de natuur te beleven en te ontdekken. Je leert hoe je zelfs in een stenige omgeving iets met natuur kunt doen. De training wordt eventueel gevolgd door een activiteit in de groep.

Doelgroep:
Er zijn twee doelgroepen: 1 cursus voor het werken met kinderen van 0 – 4 jaar en 1 cursus voor het werken in de BSO. 

Werkwijze:
Er wordt 2 dagdelen getraind en er kan op verzoek 1 dagdeel op locatie gewerkt worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator Henriette Maan. emailadres: scharrelkidscursus@ivnzwolle.nl