Cursussen

In verband met de coronamaatregelen kunnen we nog niet overzien óf en wanneer er weer cursussen kunnen starten.

Vogelzangcursus. De werkgroep vogelzang van IVN Zwolle organiseert ieder voorjaar de vogelzangcursus. Iedereen die interesse heeft in zangvogels en graag het onderscheid tussen de verschillende soorten zang wil leren maken is van harte welkom bij deze cursus. Een vooropleiding is niet nodig. De cursus is ook heel geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Komend voorjaar 2022 start de vogelzangcursus weer. De IVN-vogelzang
gidsen gaan 12 weken met groepen cursisten op pad om vogels te luisteren
in diverse vogelgebieden in en rond Zwolle. Groepsgrootte ongeveer 13
cursisten. Er zijn verschillende niveaus: beginners, gevorderden en wat er
tussenin zit. De cursus wordt gegeven op twee dagdelen: zaterdagochtend
of maandagochtend.

De wandelingen duren ongeveer anderhalf uur. De maandag groepen starten om 9.00 uur, de zaterdag groepen starten om 8.00 uur. De cursus sluiten we af met een slotexcursie van een hele ochtend.
Wil je meer informatie of wil je je aanmelden?  Klik dan hier.

Wilde plantencursusAls de coronamaatregelen het toelaten, willen we dit jaar weer een plantencursus gaan aanbieden. Wil je meer informatie of wil je je aanmelden klik dan hier.

Online cursus libellen voor beginners. Altijd al meer willen weten over libellen, maar je weet niet goed hoe en waar je moet beginnen. Dan is deze cursus misschien iets voor jou. Je leert in vier lessen de basiskennis om zelfstandig aan de slag te gaan met deze fascinerende groep insecten. Meer informatie lees je in deze brochure. Cursus libellen voor beginners

InsectencursusDe insectenwerkgroep heeft ook plannen voor een insectencursus. Houd onze website in de gaten.

Cursus 3 bekende heren uit ZwolleDeze cursus i.s.m. ErUit is nog in ontwikkeling en het is een verrassing welke bekende heren aan bod komen. In ieder geval Eli Heimans.

Natuurgidsenopleiding. Elke 5 jaar verzorgen we in Zwolle een IVN Natuurgidsenopleiding. Deze duurt ongeveer anderhalf jaar. In oktober 2020 ontvingen 17 Natuurgidsen hun diploma in oktober 2020.De verwachting is dat er in januari 2025 weer een nieuwe opleiding start.

Deze opleiding leidt op tot actief gids in de omgeving van Zwolle. Je leert met name vaardigheden als natuurgids. Gaandeweg zul je ook meer natuurkennis opdoen, maar daar zul je vooral zélf aan moeten werken.
Als je voorafgaand aan de opleiding workshops, excursies en korte natuurcursussen volgt, kom je als beginnend natuurgids beter tot je recht. Via werkgroepen van IVN-Zwolle en KNNV-Zwolle worden verschillende leerzame activiteiten aangeboden over o.a. vogels, planten, paddenstoelen en insecten. Kijk daarvoor op de betreffende sites.
Voor meer informatie over de natuurgidsenopleiding kunt u terecht op de website van landelijk IVN 

Scharrelkidscursus.Actief natuur beleven met en voor kinderen.
Deze cursus is bedoeld voor pedagogisch medewerkers van kinderopvang en BSO. 
Buiten zijn en de natuur beleven is goed voor kinderen. Het stimuleert bewegen, het vergemakkelijkt sociale contacten, het herstelt stress en aandacht moeheid. Het heeft een positieve invloed op de creativiteit van kinderen, op hun persoonlijke ontwikkeling en gehele gezondheid. Bovendien maakt het dat ze later als volwassenen, de natuur meer waarderen en zorgvuldiger zullen omgaan met hun leefomgeving.

IVN Zwolle kan op verzoek pedagogisch medewerkers trainen, inspireren en motiveren om actief met de kinderen de natuur te beleven en te ontdekken. Je leert hoe je zelfs in een stenige omgeving iets met natuur kunt doen. De training kan eventueel gevolgd worden door een activiteit in de groep.
Dit kan bij voorkeur op de eigen locatie zodat we meteen de mogelijkheden kunnen ontdekken. We kunnen meerdere bijeenkomsten of juist een enkele afspreken, dit geheel naar behoefte van de doelgroep.
In de afgelopen jaren hebben we cursussen gegeven aan Kinderdagverblijven, BSO’s en opleidingsinstituten voor pedagogische medewerker. Ook op ouderavonden hebben we workshops verzorgd.
In 2021 hebben we een cursus voor jeugdbegeleider in 8 bijeenkomsten afkunnen ronden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator Marlène Vaessen.

emailadres: scharrelkidscursus@ivnzwolle.nl 

telefoonnummer: 06-23683523