Zwolle
Landschap
Op
zaterdag22okt202214:00

Landgoed Windesheim

Drie uur wandelen door monumentale natuur

Ten zuiden van Zwolle ligt landgoed Windesheim tussen de IJssel en het dorp Windesheim. Een eeuwenoude plek waar natuur en cultuur verweven zijn en samen een natuurlijk, levend monument vormen.

Het landgoed ademt historie, o.a. te zien in de gebouwen, een ruïne en verschillende ornamenten. Het is ook een verstilde natuurplek waar een grote diversiteit aan planten en dieren hun leefgebied hebben.

Het besloten landgoed oogt ietwat ontoegankelijk en prikkelt je nieuwsgierigheid, wat is daar allemaal te zien en te beleven?

Over smalle bruggetjes vind je een toegang. Op modderige paden en door dichte begroeiing vervolg je de weg door het landschap en word je verrast door....

Hoog en laag, donker en licht, besloten en open gebieden met monumentale bomen typeren het gevarieerde beeld van het landgoed. De zorgvuldige combinatie van waterpartijen, aarde en beplantingen dienen om stemmingen op te roepen zoals de ontwerper van het landschapspark, Jacob Otten Husley (1789) voor ogen had.
Dit is wat hij erover zei: "Eentonigheid voor de wandelaar moet voorkomen worden".

Al wandelend neem je de tijd om verschillende "stemmingslandschappen", zoals Husley ze noemde, te beleven.
Ervaar je tijdens onze wandeling iets van wat hij heeft bedoeld?
Of word je meer gegrepen door die ene vogel die zich zo prachtig laat horen. Word je geraakt door het zonlicht op gekleurde herfstbladeren. Roepen de sterke geuren van paddestoel en bosbodem een stemming bij je op?

Wandel mee door dit spannende monumentale landgoed waar natuur en cultuur samen in beweging zijn en wat de wandelaar niet onbewogen laat.

Algemene informatie

zaterdag 22 oktober 2022 - 14:00
Locatie: 
Parkeerplaats Hoek Windesheimerweg Bulderingsweg Windesheim
Nederland
Extra Informatie: 

Startpunt: Parkeerplaats aan de Windesheimerweg tegenover het landgoed
Starttijd: 14.00 uur
Duur: De wandeling duurt ca. 3 uur van 14.00 - 17.00 uur.
Giften: Een gift voor het IVN is welkom, contant of met QR-code.
Tip: Draag stevig en waterdicht schoeisel.
Gidsen: Jan Waninge en Willemien van Ittersum.

Google Maps image