Zwolle
Natuur
Op
zondag16jun201914:00

In de voetsporen van de jonge Eli Heimans

Op zoek naar zijn meest inspirerende stukjes natuur in en rond Zwolle.

Op zondag 67 juni 2018 organiseert IVN Zwolle een gecombineerde fiets-/wandelexcursie van 1,5 tot 2 uur over een bijzondere Zwollenaar: Eli Heimans, die er in 1861 geboren is. 
We volgen het spoor van Eli Heimans, een natuurliefhebber in hart en nieren.
De start is om 14.00 uur bij museum De Fundatie, aan de kant van de Potgietersingel.

Tijdens een fietstocht (lengte ruim 10 km) maken we kennis met de Zwolse jaren van Heimans. Wie was Eli? Waar groeide hij op? Waar haalde hij zijn inspiratie vandaan? Wat heeft hij voor natuureducatie in Nederland betekend?
Aan de hand van zijn eigen werk laten we u  kennis maken met deze inspirerende Zwollenaar.

Eli Heimans (1861 – 1914) is naast Thorbecke en Herman Brood, één van de meest legendarische geesten, die Zwolle heeft voortgebracht. Misschien zegt de naam van Eli Heimans u op dit moment nog niet zoveel, maar hìj is naast Jac .P. Thijsse (van de bekende Verkade albums) één van de belangrijkste  grondleggers van de Nederlandse Natuurbescherming en Natuureducatie. Zijn geestelijke erfenis is tot op de dag van vandaag nog springlevend.

Eli Heimans heeft ons geleerd dat de levende natuur heel dichtbij is en dat het een kostbaar goed is, waar we zuinig op moeten zijn. Natuurmonumenten en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) bouwen voort op juist zijn ideeën.

Nog minder bekend is dat Eli Heimans een geboren Zwollenaar is. Hij groeide op in de Papenstraat, tussen stenen en stadse drukte. Maar de Peperbus en de omgeving van Zwolle vormden de basis voor zijn grote kennis van de Nederlandse natuur. Eli Heimans werkte nauw samen met zijn vriend Jac. P. Thijsse, die door de Verkade-albums en zijn langere actieve leven veel bekender is geworden. Maar Thijsse heeft veel aan Heimans te danken.

Het is tijd om Eli Heimans uit de schaduw van zijn vriend Thijsse te halen. Eli Heimans is een Zwollenaar, één waar we trots op mogen zijn. Hij verdient al onze aandacht.

 

Algemene informatie

zondag 16 juni 2019 - 14:00
Locatie: 
Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle
Nederland
Extra Informatie: 

De excursie is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor IVN wordt op prijs gesteld

Google Maps image