Zutphen
Insecten
zondag26mei2019

Zaaien is zoemen

Tekst: Wim Bosma 

Op 25 mei was de officiële opening van het landelijk bijen educatiecentrum. Dit onderkomen bevindt zich in en rond een 19e eeuwse Saksische boerderij op het landgoed de Kiefskamp.
Het landgoed en de boerderij zijn van Gelders landschap. Vandaar dat rentmeester Willem van Vliet van Gelders landschap en imker, samen met Jaap Molenaar de voorzitter van de bijenstichting de opening verrichten door een rijkelijke inzaaiing. Want “ZAAIEN IS ZOEMEN”.
Willen we een goede Aarde achterlaten, dan moeten we beginnen bij de insecten, was het motto. 

 
Het bijen-educatiecentrum is met name ontstaan, aldus Jaap Molenaar, omdat er goede informatie nodig is, met o.a. online cursussen.
De commercie heeft de bijeninteresse bij de mens ook ontdekt. Daarmee komen er allerlei ondeugdelijke voor de bijen aangeprezen producten op de markt. Van planten en plantenzaden die helemaal geen insecten aantrekken tot zelfs die schadelijk gif bevatten. Of hele luxe bijenhotels van geïmpregneerd hout.
Het educatiecentrum bevat diverse voorbeelden van veldjes met specifiek plantensamenstellingen gericht op bepaalde bijen of hommels. Alles voorzien van info voor wat, waarom en voor wie.
 
Ook werd een uitgezwermd bijenvolk een nieuwe natuurlijk gecreëerde behuizing aangeboden waarin het honingbijenvolk gewoon ongestoord zijn gang kan gaan, dus zonder productafneming. Alleen had het bijenvolk dat nog niet gelijk door en twijfelde nog of ze het nieuwe onderkomen wel zouden gaan betrekken en de oude emmer zouden verlaten. Tja, de natuur laat zich toch niet dwingen ook al beloof je ze de vrijheid in een heel mooie behuizing.
 
Naast informatieve rondleidingen was ook de kunstzinnige kant aanwezig.
Nicolette Berendsen van atelier “hoofdkantoor bijzaken” gaf BIJles.
En Roelien de Lange leverde haar BIJdrage door de eerste paal te zetten voor een acht sprookjeskastelenroute. Er staan al verschillende sprookjeskastelen, o.a. een op Hackfort.
Bij de ingang van dit educatiecentrum staat bij de oprijlaan een “Blije Bijen Burcht” gemaakt van natuurvindsels en gericht op…. Ja, de Bij.
 
Het was een mooie zonovergoten dag, daar houden bijen van en ook de bijenliefhebbers.
Voor, hopelijk ook zonovergoten, open dagen zie de website www.bijenstichting.nl.