Zutphen
Natuur in de Buurt
donderdag30jul2020

Voorjaar op de heide

Vandaag zou er een publiekswandeling op de Gorsselse heide plaats vinden, maar helaas is het nog niet toegestaan met groepen belangstellenden een wandeling te maken. Daarom heb ik vanmorgen, 10 mei om 10.30 uur, samen met Herman een rondwandeling gemaakt over de heide. We zijn begonnen bij de 2e ingang aan de Elzerdijk. Daarna linksaf voor de koeienweide langs, via het Luteaven om de heide heen en via de revolverbult terug naar het beginpunt. Daar waren we rond 12.30 uur na bijna 4 km te hebben gelopen.  Wat er allemaal te beleven viel aan voorjaar heb ik tijdens onze wandeling genoteerd. Wat opviel was dat we geen mensen zijn tegengekomen die de hond niet aan de lijn hadden, wat een bijzonderheid. Komt het door de mooie poster met ree en jong die er hangt?

Er staan redelijk wat planten in bloei, vooral het Heidekartelblad is hier en daar weer uitbundig. Maar op plekken waar het vorig jaar volop stond, was het veel minder. Tormentil bloeit ook al een week, mooie pollen soms. De Stekelbrem is nagenoeg uitgebloeid. Wel zijn er composieten in bloei, het Biggenkruid , Muizenoor en Paardenbloem. Ook Schapenzuring, de waardplant van de Kleine vuurvlinder bloeit. We hebben echter maar 2 Kleine vuurvlinders gezien. Wel een eerste Meikever en enkele erg kaal gevreten Eiken. Waarschijnlijk door de rupsen van de Grote wintervlinder, we zagen geen nesten van de Eikenprocessierups op de stammen. In het Luteaven waren enkele bloeiende planten van Waterranonkel en daar hoorde je volop Kikkers kwaken. Er liep een Spinnendoder rond en Rode bosmieren kropen over de bosbodem. De Lijsterbes staat mooi in bloei, helaas geen bijen of hommels erop. De eerste bramen gaan bloeien. De bosbes staat in bloei, dat kan, als er weer eens wat water valt, nog wat lekkers opleveren.

In de buurt van de kleine heide zitten veel Boompiepers, die zagen we hier en daar in een solitaire boom zitten. Bij de voormalige brandvijver zijn Mierenleeuwen actief. En bij de Tankgracht is veel Kleine zonnedauw aan het begin van de groei. De gracht is wit van de Waterranonkel en de bladeren van de Waterlelie staan mooi te glanzen. In dit pad naar de Reeverdijk bloeien de Margrieten, weliswaar geen heideplanten, maar wel mooi voor insecten. Hier enkele Kleine koolwitjes en verder op de koeienweide veel Hooibeestjes. Die doen het uitstekend in de korte vegetatie. In een oude poel zagen we Kruipende boterbloem en Klimopereprijs, ook al dwaalgasten op de heide. Daarna kwamen we bij de revolverbult. In de gracht zit nog redelijk wat water. Wat ons wel opviel, er zijn bijna geen libellen. Hier en daar een Vuurjuffer. Wel enkele Citroenvlinders, Klein koolwitjes, een Kleine vuurvlinder en uiteindelijk nog een Bont zandoogje. Wel staan op en naast de bult een aantal planten in bloei, zoals Brem (met een hommel), driekleurig viooltje, Dagkoekoeksbloem, Barberakruid, Hyacint, Klaproos en Salomonszegel, wat ook al niet op een juiste plek staat. Een Akkerhommel op Zenegroen.

Het lijkt zo heel veel, maar helaas moet ik schrijven dat ons tegenviel hoe weinig insecten en eigenlijk op de  heide vliegen en vanmorgen viel het aantal vogels ook al wat tegen, hoewel wij de geluiden niet goed genoeg kennen om veel verschillende soorten te onderscheiden. Wij veronderstellen dat de droge voorgaande jaren en het droge voorjaar van nu daar wel schuldig aan zijn.

Wie weet wat de zomer ons nog zal brengen.

Klaske en Herman ten Grotenhuis.