Zutphen
Paddenstoelen
woensdag18dec2019

Verslag Paddenstoelenexcursie

Ongeveer 25 mensen verzamelden zich 22 oktober j.l. bij “de Witte Smid” aan de Lochemseweg in Warnsveld om deel te nemen aan de paddenstoelenexcursie, georganiseerd door Herman en Klaske ten Grotenhuis. De excursie vond plaats op ‘t Groot en Klein Starink, een mooi bosgebied met beukenlanen en mooie doorkijken.
Een miezerregen beloofde niet veel goeds, maar gelukkig konden al vrij snel de capuchons af en de paraplu’s dicht.

Verdeeld in 2 groepen liepen we in ruim 2 uur tijd ongeveer 2 kilometer, dat is dus inderdaad meer stilstaan, op de knieën, foto’s maken en luisteren wat de gidsen vertelden.

En dat was veel, over ruim 50 soorten paddenstoelen die we onderweg zagen wist Herman, mijn gids, wetenswaardigheden en anekdotes te vertellen. Het lukte ook niet om binnen de afgesproken 2 uur terug te zijn, ondanks opjutten door enkele groepsleden. En gelukkig maar, want wat is het boeiend om zoveel verschillende paddenstoelen op te merken, waar je zonder gids zo aan voorbij loopt. Ga enkele stappen van het pad af het bos in en kijk aandachtig om je heen. Ineens zie je tussen de herfstbladeren allerlei opvallende en minder opvallende hoedjes opduiken.

Verschillende paddenstoelen werden opgepakt, genoeg oudere exemplaren, en nader bekeken: plaatjes of buisjes aan onderkant, melkt hij, welke geur? De heksenboleet doet z’n naam eer aan, binnen enkele seconden kleurt geel blauw bij breken van de hoed.

Natuurlijk is het teveel om te onthouden, maar elke herfst blijven er weer nieuwe feitjes hangen: de russula’s brokkelen als een krijtje tussen de vingers, de parelamaniet kleurt rood bij wegschrapen, het elfenbankje is wit met gaatjes aan de onderkant. Beginnersfeiten misschien, maar met zeer veel plezier vergroot ik zo mijn kennis van de paddenstoelen. Op de terugweg niet teveel blijven staan, we liepen al achter op schema, alleen nog even op de hurken voor de gewimperde en de gekraagde aardster.

Al met al weer een zeer geslaagde excursie, waarvoor dank aan Herman en Klaske!

Greetje Panneman