Zutphen
Natuur
woensdag18dec2019

Verslag kennismakingswandeling

Wat een bikkels zijn die IVN’ers uit Eerbeek! En de Zutphenaren ook, maar toch. Deze tweede kennismakingswandeling ging in Zutphen plaats vinden. ‘Laat ons eens iets zien van het groen in Zutphen’, was de vraag. Wij kozen voor de groene long die het Emerpark nu is en waar genoeg over te vertellen valt. Voorafgaande aan die zondagochtend maakt het bestuur van Zutphen zich ernstige zorgen over de verwachte weersomstandigheden.

Zowel de weervrouw van het journaal als de buienradar voorspelden heel veel nattigheid en wind. Overal in het land werden evenementen afgeblazen. Maar dacht je dat de mensen uit Eerbeek zich lieten afschrikken? Geen sprake van! Ja, bikkels zijn wij IVN’ers. Iedereen was op de afgesproken tijd bij de Kaardebol van waaruit delen van de David de Gorterroute zou worden gewandeld. Met Klaske ten Grotenhuis en Wim Bosma als gidsen gingen we in twee richtingen op pad, in de regen. Zo werd weer bevestigd dat een IVN wandeling altijd doorgaat.

De bedoeling was de kennismaking met elkaar voort te zetten. Vormden we de eerste keer nog een grote groep die als een slinger de Empese en Tondense Heide doorkruiste, deze keer waren er alleen bestuursleden en coördinatoren van werkgroepen aanwezig; 14 deelnemers in totaal. In anderhalf uur kun je niet helemaal naar de IJssel lopen en ook nog van alles willen zien en bespreken onderweg, maar de gasten konden zich wel een beeld vormen van waar wij Zutphenaren graag rondleiden. Veel belangstelling was er voor het laatste groen/bruin langs de oevers van de Onderlaatse Laak en voor de ontwikkelingen door de eeuwen heen. Bij de joodse begraafplaats bijvoorbeeld, op het hoogste rivierduin in de omgeving, kijk je in eeuwenoude geschiedenis en tegelijkertijd in de toekomst waar het voormalige waterleidingterrein geschikt wordt gemaakt voor bijzondere opvang van jongeren in ‘Het Dagelijks Bestaan’. Ook de heemtuin, waar de andere groep dwaalde, is een plek waar ontwikkelingen aan de gang zijn. ‘Leuk om gezien te hebben’ was een reactie. ‘Nu weten we waar jullie ook mee bezig zijn’.

Wat is het fantastisch een (biologisch werkend) restaurant als Tessa’s Place op het Kaardebol terrein te hebben, waar je natgeregend zó naar binnen en aan de koffie met taart kunt. En wat voor taart! Stuk voor stuk prachtig verzorgd en het smaakte verrukkeluk…. Een uurtje napraten zouden we. Inez zou richting geven aan het gesprek maar dat hoefde zij helemaal niet te doen; er vond vanzelf een levendige uitwisseling plaats tussen collega’s. De werkgroepcoördinatoren hadden elkaar gevonden en waren druk in gesprek.

En nu wordt het lastig voor uw verslagschrijver. Ik zag mensen praten en hoorde slechts flarden van de gesprekken. De penningmeesters deelden computergeheimen en tips met elkaar. Ik ving ‘Procurus’ op, of iets dergelijks, dat hen beiden blijkbaar flink bezig hield. Verderop aan tafel dicsussie over digitaal of papier. De nieuwsbrief dus. Ergens werd een cursus besproken en de wandelcoördinatoren leken zelfs al een plannetje aan het smeden te zijn, terwijl de bestuursleden agenda’s trokken. Dat zag er vanaf mijn plekje gezellig en veelbelovend uit.

Dat deze nadere kennismaking geslaagd was bleek uit de plannen die aan het einde van ons koffie-uurtje werden aangekondigd: Docenten uitwisseling voor de cursus Kringlopen in de Natuur die er in 2020 in Zutphen komt en een gezamenlijke wandeling in Voorstonden. Dat ligt zo mooi tussen Eerbeek en Zutphen in – dat is een ideale plek om iets samen te beginnen.

Tenslotte een zinnetje over wat mij ook opviel: er waren drie mensen uit Eerbeek die zich met bijscholing bezig houden. Blijkbaar is dat een belangrijk punt van aandacht daar. Hoe doen wij dat in Zutphen? Ik ken de jaarlijkse bij-praat avonden voor gidsen van de Gorsselse Heide. Is er nog meer? Is er een bijscholingsvraag? Kan daar iets gecombineerd worden? Ik vraag het maar, want ik heb er zelf nog geen antwoord op. Misschien een samenwerkings idee?

Lida Hennings-de Koning