Zutphen
Vlinders
dinsdag08jun2021

Lindepijlstaartvlinder

Door Klaske ten Grotenhuis

In het septembernummer van De Gelderse roos heb ik een verhaaltje geschreven over de rups van de Lindepijlstaartvlinder. Die was op 15 juli verpopt en daarna hebben we de rups in een bakje gezet met zand op de bodem en een stok erin zodat de vlinder bij het uitkomen ophoog zou kunnen klimmen.

En gisteren, 9 mei, moederdag, was het zover. Het was de eerste warme dag sinds een hele tijd. Ik zat lekker in de zon en hoor zachte tikjes in de plastic bak. Inderdaad, het stokje gaat op en neer en de vlinder kruipt na bijna 10 maanden uit de pop. De vleugels worden “opgepompt” en daar is een wonderschone pijlstaartvlinder. Heel voorzichtig hebben we de vlinder uit de bak gehaald. Zij heeft even op mijn hand gezeten en daarna hebben we de vlinder op de bast van een berk gezet. Daar is zij de hele dag gebleven, tenslotte is het een nachtvlinder, vanmorgen was ze gevlogen.

Kijk even naar de prachtige foto en constateer dat de voelsprieten vrij dun zijn, vandaar mijn conclusie dat ze een vrouwtje is. Ik hoop dat ze een mooie man tegenkomt en dat we in juli weer rupsen hebben.