Zutphen
Landschap
woensdag01feb2017

Leerlingen knotten wilgen... een verslag

Verslag: Marloes Wissink en Jelle Willems (klas 1E Isendoorn College

)Het Isendoorn College is 10 januari 2017 met twee TTO (Twee Talig Onderwijs) klassen naar Eefde gegaan om wilgen te knotten. Voor mensen die niet weten wat dat is, het is kort gezegd bijknippen van wilgen. Tijdens de fietsroute naar Eefde zijn er natuurlijk wel een paar dingetjes fout gegaan. Zoals, een ketting die van de fiets van een jongen uit onze klas eraf vloog. Maar onze mentor had het niet door, dus die fietste verder met de groep achter zich aan. Gelukkig hadden de twee junior mentoren het wel opgemerkt. Dus die jongen mocht achterop bij één van de twee en zo kwam het fietsen toch nog goed!

Toen we er eindelijk waren moesten we eerst het gereedschap dragen. Na 200 meter gelopen te hebben waren we bij de wilgen, dus de uitleg kon beginnen. De uitleg was goed geformuleerd. Tijdens de uitleg/demonstratie werd iemand geraakt, omdat hij niet goed oplette waar hij stond. Gelukkig droeg hij een helm, waardoor hij sowieso beschermd was rondom zijn gezicht. Toen alle gereedschap op de grond uitgelegd was, mochten wij groepjes van 2 of 3 personen maken, vervolgens het gereedschap pakken en een eigen boom uitkiezen om te knotten, daar gingen we dan.

De groepjes waren eerlijk verdeeld, en de bomen waren ook eerlijk verdeeld. Iedereen ging aan de slag. Als de tak viel moest je natuurlijk wel de bekende woordjes roepen: ‘’van onderen!’’ Natuurlijk omdat we een TTO klas zijn, waren er uitzonderingen van de grapjes zoals: Timber (hout)! Als je iets anders riep, werd dat uiteraard wel van te voren afgesproken.

Toen het pauze was kregen we heerlijke krentenbollen en chocolademelk. Iedereen die moe was ging heerlijk in het gras liggen, na 10 minuten lag de eerste te slapen. Het gesnurk was tot kilometers ver te horen! Na een half uurtje mochten we weer aan het werk.

Twee jongens die als eerste klaar waren gingen vervolgens de anderen helpen. Door hun hulp waren veel mensen sneller klaar. Helaas kreeg een meisje op het eind van de dag een wilgenknop in haar oog, maar daardoor kon ze wel lekker even rusten en van het mooie landschap genieten. Ook gingen twee jongens met een begeleider in een bult van takken liggen :-) om zo de geluiden van vogels te kunnen bestuderen, daar hadden ze toen ook wat van geleerd.

Aan het eind van deze super leuke en gezellige dag kregen wij nog lekkere soep en stokbrood en konden we naar huis.