Zutphen
Beleid & Organisatie
vrijdag14dec2018

IVN kennismakingsochtend

Tekst: Greetje Panneman

Zaterdag 10 november werd er voor nieuwe en relatief nieuwe leden van de IVN afdeling Zutphen een kennismakingsochtend georganiseerd.
Naast mezelf waren er ongeveer 10-15 nieuwe leden naar de Kaardebol gekomen om nader kennis te maken met de afdeling en de verschillende werkgroepen. Enkele van de leden volgen de gidsenopleiding, ik ben lid geworden na een zeer boeiende en gevarieerde 4 seizoenencursus in 2017, anderen na de bomencursus en de een al wat actiever dan de ander.  

Om 9.30 uur stonden koffie/thee en koeken klaar en werden we welkom geheten door Inez , de secretaris van deze afdeling.
Na een korte voorstelronde vertelden verschillende werkgroepleden iets over de betreffende werkgroep. Zo hoorden we wetenswaardigheden van de vlinderwerkgroep, de VeNeL en wilgen knotactiviteiten in samenwerking met middelbare school, activiteiten gericht op de jeugd en beheer van de Heemtuin rond de Kaardebol. Ter illustratie gingen onderdelen van de zwarte els rond: wortel met stikstofknolletjes, tak, propjes en zaad.
Het enthousiasme van de werkgroepmensen is aanstekelijk en natuurlijk willen we ook graag nog even naar buiten. Opgesplitst in twee groepen, “Heemtuin” o.l.v. Wim Bosma en “Zintuigen centraal” bij de rondleiding van Jouck en Klaske luisteren we naar bevlogen verhalen en wisselen we kennis uit over al wat groeit en bloeit. Japanse duizendknoop is aartsvijand nr.1 in onze natuur, maar kan dus ook gegeten worden, de stengels als rabarber klaargemaakt. Je moet er wel heel veel van eten om er van af te komen…

Na afloop hebben we de documentatiekraam bekeken en zijn er al heel wat folders, zoekkaarten en boekjes aangeschaft. En zo’n loupje is toch ook wel erg handig!
Was het inspirerend, vroeg Inez na afloop. Ja, dat was het: zaadjes van de els zijn in mijn portemonnee geschoven en thuis uitgezaaid, schijnt het overal te doen…. En ik ga nadenken welke werkgroep ik ga versterken. Maar eerst het loupje bestellen!