Zutphen
(Zoog)dieren
woensdag18dec2019

Eekhoorn op de deurmat

Achter ons huis in Eefde ligt het bos van de buren. In een van de bomen heeft een eekhoornvrouwtje 3 jongen groot gebracht. Een geweldige belevenis. Iedere dag ging ze op pad in de bomen om eten te zoeken. De jongen bleven in het nest, hoog in de boom, totdat ze groot genoeg waren om zelf eten te zoeken. En vooral om te spelen.

Dat “spelen” is een manier om te oefenen hoe snel en behendig je in en uit een boom kunt klimmen en hoe je van de ene boomtak naar de andere durft te springen. De bladeren vlogen naar beneden, zo groot was hun snelheid.
Helaas hebben we na enige weken de eenhoorns niet meer gezien. Wel zagen we eekhoorns in het bos achter huize De Voorst. Waarschijnlijk hebben onze eekhoorns hun plek verruild voor een groter bos. Of moeder heeft hen uit de omgeving weggejaagd, ze moesten op eigen benen staan. 

Maar jawel, op een zonnige herfstdag eind oktober zagen we een jonge eekhoorn door de tuin en over ons terras rennen. Hij verdween weer in het bosje achter het huis. En dan…. omdat ik de kruimels van het tafelkleed af en toe uitklop, voor de vogeltjes, lagen er misschien wel kruimels op de mat voor de keukendeur. De eekhoorn ontdekte dit en kwam eens polshoogte nemen of er voor hem niet iets te eten viel. De eerste middag bleef hij maar even zitten en vooral om zich heen kijken. Kennelijk heeft hij weinig gevaar gezien, want een poosje later kwam hij weer en heeft met zijn snuit de hele mat afgezocht naar kruimels.

Intussen hadden wij de camera in de aanslag en hebben we foto’s kunnen maken. Weliswaar door de ruit, maar we konden zoveel foto’s maken dat we mooie posities konden vastleggen.

De jongen van de eekhoorn kennen niet de gevaren van de weg. En omdat we dicht bij de weg wonen en het bos van huize De Voorst aan de overkant ligt, vond ik een jong dood op de weg. Ik hoop dat de andere twee nog in leven zijn. Voor eekhoorns was het een goed jaar, er werden veel jongen groot. Dat is geweldig, want ook eekhoorns zijn er steeds minder. Hun leefgebied verdwijnt als er weer huizen worden gebouwd of wegen aangelegd en verbreed moeten worden.

Gelukkig hebben wij kunnen genieten van de prachtige klimpartijen van jonge eekhoorns in onze tuin.

Klaske ten Grotenhuis