Zutphen
Insecten
vrijdag09feb2018

De hommelbeweging

Tekst Wim Bosma

Deze winter ben ik in contact gekomen met Barend de Voogd, of beter gezegd hij met mij via de IVN-vlinderwerkgroep. Barend is een vrolijke imker van de Zutphense bijenstal en wilde bijen enthousiasmist.

Dat enthousiasmeren is aardig gelukt. Ik heb inmiddels twee[H1]  zeer lezenswaardige boeken over hommels van Dave Goulson gelezen en me verdiept in hommelnestgelegenheden. En dat gaat nog wel door want de eerste hommelkoninginnen moeten nog wakker worden, en dan wordt voor mij de werkelijkheid wakker. Eerlijk gezegd onderscheidde ik hiervoor een hommelwerkster niet als hommel maar als bijensoort. Dat is de hommel overigens ook. Maar een hommelkoningin, da’s wat anders. Eigenlijk een heel aaibaar diertje. Vooral ook omdat ik gelezen had dat een hommel aerodynamisch gezien helemaal niet kan vliegen. Een verhouding van een vleugeloppervlak van 0,7 m2 bij een gewicht van 2,7 gr maakt vliegen onmogelijk. Maar ja, hoe prachtig, de hommel weet dat helemaal niet en, dus, …… vliegt zij gewoon. Zo zijn er meer interessante bijzonderheden, maar daarover een andere keer meer. Vooral bijzonder genoeg om maar veel hommels te kunnen blijven zien. En daar moet wat voor gedaan worden, want het gaat niet goed met de hommel. Zij neemt af.

Nou en dan zijn we weer terug bij Barend die erg goed is in lobbyen, gezien zijn ondersteunende contacten in Engeland, Noorwegen en Frankrijk. Hij heeft diverse landschap- en natuurbeheerders enthousiast voor zijn plannen om te komen tot een snelweg voor hommels waarbij steeds Hommel-/bijenoases op max. 1 
km afstand van elkaar een soort kralenketting vormen tussen Zutphen-Deventer-Zwolle. In de Veluwse-vallei speelt al iets dergelijks.

Barend streeft er naar een hommelbeweging, nu (nog) “Het Hommelhuis” genaamd, op gang te krijgen.Om daarmee te komen tot een Hommelvriendelijker landschap op neerlands bodem. Begonnen is al met de bouw van Hommelkastjes. Hierbij is gedacht aan educatie aspecten voor scholen, buurten, etc.
Er wordt gezocht hoe een ecologisch verantwoorde flora verrijking middels grondgebonden bloemzaadmengsels en plantmateriaal mogelijk te maken is.

Op de Kaardebol wordt met Wim Kersten van de vlinderkas een vrije insectenborder ingericht.

Tja, je kunt je toch de koning te rijk voelen om je zo voor koninginnen te mogen inzetten.

 [H1]