Zutphen
Natuur in de Buurt
vrijdag14dec2018

De Dennenboom

Tekst: Wim Bosma

Op een koude decemberdag liep ik langs een Dennenboom.  Zo' n uitermate fraaie. Zijn stam opgesplitst in vele stevige takken en de top afgeplat als een paraplu. De ruwe bast van zilvergrijs naar rood en gele tinten. Een Dennenboom maar beslist geen kerstboom. Het riep ook geheel geen kerstgevoel op.
Misschien is zo’n Grove Den dan toch te grof voor een fijn kerstgevoel. Daar hebben we dan blijkbaar de Spar voor nodig. En wel de Fijnspar die ons fijntjes als Dennenboom door de kersttijd leidt.
Veelal is hij dan wel ontdaan van zijn breed dragende wortels waarmee, een natuurlijke  Spar op zijn standplaats kan wiebelen als de wind door zijn kroon waait. De top waarin de kegels bengelen aan een stevige hoge tak tussen de naalden van het afgelopen jaar. O ja, we weten het nog, de naalden van de Spar staan enkel aan de tak, dus Solo (I) en die van de Den Duo Dubbel (V). lees meer ?
 
Overigens is de Spar al sinds de oudheid een heilige boom. Er zijn veel verhalen over heilige sparren, een boom waarbij niemand het zou wagen er ook maar een takje van af te breken. De tijd dat men bomen nog echt kon respecteren en eren.
In onze streken was er ook het Germaanse Dennenfeest van Tanfana, de godin van vruchtbaarheid. Er wordt wel gezegd dat hier de oorsprong van ons kerstfeest ligt.
 
De kerstboom overlapt vele oude ideeën en vat mogelijk de hele boomverering samen; kerstboom, meiboom, oogstboom en de wereld-Es Yggdrasil uit de Edda, die o.a. de lichten van de hemel draagt.
 
Zo verdient elke boom het om gezien te worden als verbinding met de oorsprong.
 
Hans Bouma dichtte:
 
Een boom vroeg me
Een eindje mee te lopen
Hij wilde me iets zeggen.
Dat kan niet zei ik
Bomen kunnen niet lopen.
Dan ook niet spreken, zei de boom.
Toen werd alles weer stil.