Zutphen
Insecten
maandag09sep2019

Dag- en nachtvlinders

   

Tekst: Klaske ten Grotenhuis 

Na de Nachtvlindernacht van 30 augustus wilde ik graag een artikel maken over de activiteit in de Heemtuin. Maar niet voordat ik ook een mooi plaatje wil laten zien van de Koninginnenpage in onze tuin. Rond half augustus bloeide de Rode spoorbloem volop en daar kwam ze op af, de Koninginnenpage. De eerste keer riep ik heel hard
 “foto!” , maar ze was al weer gevlogen. De volgende dag bracht ze een langer bezoek aan de zelfde plant en dus konden er veel foto’s worden geschoten.
De Koninginnenpage was niet de enige bijzondere soort in onze tuin. Een paar dagen later kwam de Kleine parelmoervlinder langs, niet eerder in de buurt waargenomen door mij. De Vlinderstichting geeft informatie over vlinders en het schijnt dat de soort nu meer en meer voorkomt in het binnenland, terwijl die op de Veluwe en de duinen minder wordt. De waardplant (eten van de rups) is Akkerviooltje en dat vinden we de laatste tijd veel langs de wei- en bouwlanden. Wie weet gaat het de Kleine parelmoervlinder wel steeds beter bij ons.
De Nachtvlindernacht was weer een succes. Hilco had veel voorbereidend werk gedaan, ook omdat we bezoek kregen van Kirsten Dorrestijn van het landelijk blad Mens en Natuur, samen met fotograaf Rik en een stagiaire. Vooraf had hij Kirsten al foto’s toegestuurd en bomen met stroop ingesmeerd. Toen Herman en ik ’s middags keken, zaten er al Atalanta’s op het smeersel. Die waren ’s avonds al naar bed, die hebben we dus niet meer gezien. We kregen 3 IVN t-shirts cadeau, die moesten Hilco, Herman en ik aan voor de foto. Ze passen prima!
 Gelukkig kregen we veel bezoekers, in totaal zijn er 31 deelnemers geweest. Uiteindelijk zijn er 25 soorten nachtvlinders gezien. De Buxusmot was het meest vertegenwoordigd, Hilco had er op een moment 122 geteld. Dus de buxus rondom de Heemtuin zal wel op zijn. Behalve op het smeersel op de bomen, kwamen de vlinders ook af op het door een sterke lamp beschenen doek en in de zgn. vallen. Een van de vallen was een emmer met ledlampen erboven, dat leverde niet veel op. Hilco had ook een emmertje met feromonen, vrouwelijk geurstof, opgehangen. Daar zou de Buxusmot op afkomen. Dat heeft wellicht goed geholpen. Hij lichtte de vangmethoden met een leuk verhaal toe. Ik hoop dat er een mooi verslag komt in Mens en Natuur.
Verder hebben we vooraf een klein deel van het David de Gorterpad gelopen en de folders later neergelegd voor de liefhebbers. Ik denk dat we de naam van het IVN weer mooi naar voren hebben gebracht.

De Distelvlinders waren er dit jaar talrijk. Hier op de vlinderstruik, niet een, maar wel zeven op een struik.