Werkgroep Jeugd

De Kleine Kaardebol Natuur- en Milieu-educatie is samengegaan met IVN-Afdeling Zutphen als IVN-Werkgroep Jeugd. De natuurgidsen van de werkgroep Jeugd brengen kinderen (6-12 jaar) in contact met de natuur in hun eigen leefomgeving middels een gevarieerd en op de leeftijd gericht aanbod van binnen- en buitenschoolse natuuractiviteiten zodat zij zich meer betrokken voelen bij de natuur.

• Kosten natuurlessen: € 30,- per les    • Duur: 90 minuten

Activiteiten basisonderwijs

Struinen langs de IJssel voor groep 4, 5 en 6 – (mei en juni)
Tijdens deze buitenles gaan de kinderen op ontdekkingstocht langs de oevers en in de uiterwaarden van de IJssel.

De kinderen rouleren langs 4 onderdelen aan de oever van de IJssel: waterdiertjesonderzoek, bouw een waterwerk, riviergeluiden en de stroming, vogels en wolkenluchten.
Bij de les hoort een docentenhandleiding die u na aanmelding krijgt toegestuurd.

♦ Kriebelbeestjesexpeditie op de Kaardebol voor groep 3, 4, 5 en 6 – voorjaar/zomer
Welke diertjes leven er eigenlijk rond De Kaardebol? In de bodem, in en op het water van de Onderlaatse laak, in de bloeiende bermen en in de Heemtuin? De kinderen gaan op onderzoek uit met schepnetten, loeppotjes, zoekkaarten en onderzoekbakken.
Kom en ontdek waar de bodemdiertjes zich verschuilen, zie de pyjama-zweefvlieg zweven, spot een vlinder, vang een kokerjuffer en misschien wel een supersnelle schaatsenrijder!

♦ Braakballen pluizen en Zutphense film ‘Lotte en de Uilen’ voor groep 4 t/m 7
Uilen spreken tot de verbeelding én ze zijn dichterbij dan je denkt!
Wat zijn braakballen? Een
Uil slikt z’n prooi in met huid en haar en spuugt de onverteerbare delen uit in een soort bal: de braakbal. De kinderen gaan aan de slag met het uitpluizen van de uilenballen en nemen de botjes onder de loep. M.b.v. zoekkaarten herkennen ze kaakjes met kiesjes, ribbetjes, onder – en bovenbenen van spitsmuizen, woelmuizen, ware muizen. Lukt het ze een heel muizenskeletje bij elkaar te puzzelen?

♦ Belevingstocht in de Heemtuin of in de tuinen van de Kaardebol voor groep 3 en 4
De kinderen volgen in groepjes een route door de natuurrijke Heemtuin (of in de tuinen van de Kaardebol) en ontdekken met al hun zintuigen de natuur: ze zoeken de kleuren van de regenboog, lopen met spiegel-ogen, horen een palet aan geluiden, maken een geurig natuurparfum en schilderen met natuurvondsten een prachtig schilderij.

Overige activiteiten 2023:

Contactgegevens: Jouck Iedema, tel. 06 12529769; dekleinekaardebol@gmail.com