Zuidwest Veluwezoom
Water
zaterdag10okt2020

Restauratie watermolen in volle gang!

Herstel levert tal van leuke ontdekkingen op

door: Oscar Langevoord, vrijwilliger Landgoed Quadenoord

Restauratie watermolenOp de achterwand geeft de plek aan waar zich een houten verhoging (maalstoel) bevond waarop twee maalkoppels lagen. Op de vloer is de positie van het derde maalkoppel zichtbaar (foto: Wim Giebels).

De restauratie van de watermolen op Landgoed Quadenoord draait op volle toeren. Fase 1 – de casco restauratie – is nagenoeg afgerond. Fase 2 – het herstel van het ‘gaande- en draaiwerk’ van de watermolen – wordt zo snel mogelijk gestart. Het is mooi om te zien dat de ruïne intussen een echt solide gebouw geworden is. Vrijwel alle voegen zijn vervangen door kalkmortel, het dak zit goed op het machinehuisje en de muursporen zijn behouden gebleven.

Ontdekkingen

Tijdens de restauratie worden diverse ontdekkingen gedaan. Rondom het gebouw werd een verdwenen afwateringsgoot teruggevonden. En aan de noordzijde kwam een pleintje tevoorschijn. Zo blijkt dat gedurende vele jaren een deel van het gebouw aan het zicht onttrokken is door overgroeiend gras en ophoping van grond.

Oorlogsschade

Bij het afsteken van het pleisterwerk van het machinegebouw kwam recentelijk oorlogsschade tevoorschijn. De aangetroffen oorlogsschade zal zichtbaar blijven. Het is onderdeel van de roerige periode waarin de geallieerden tijdens operatie Market Garden zijn geland en daarmee dus van Airborne in 1944.

Derde maalstoel

Bij het uitgraven van de verdiepte vloer kwam een fundering tevoorschijn van een derde maalstoel. Hier bevond zich ook het verdeelpunt waar de machinale aandrijving werd overgebracht op de zuidelijke maalstoel. En er kwam onverwachts een natuurstenen blok tevoorschijn met drie ingesleten gaten waarin de wateras gedraaid heeft. De draaisporen zijn goed zichtbaar.

Puzzelen

De restauratie is een ware puzzel. Het is zoeken naar bewaarde tekeningen en informatie in archieven. En tijdens de restauratie worden er onverwachte ontdekkingen blootgelegd. Stukje voor stukje wordt de puzzel gelegd en komt de watermolen ­­– werkend als korenmolen – van een eeuw geleden verder tot leven. Met voldoende financiële dekking zal de watermolen naar verwachting in 2021 volledig gerestaureerd zijn.

Buitenzijde molenDe buitenmuren, de ramen en het dak zijn gerestaureerd. Eén van de molenstenen ligt in de drooggevallen spreng (foto: Wim Giebels).

Doneren kan:

https://www.doneeractie.nl/red-de-watermolen-in-renkum/-36028

Zie ook: MOLENOVERZICHTEN ZUIDWEST VELUWEZOOM
https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/watermolens-in-zuidwest-veluwezoom

 

BankGiro Loterij Molenprijs 2020

Watermolen Quadenoord was ook een van de deelnemers aan de BankGiro Loterij Molenprijs 2020

Totaal aantal stemmen: 38.181
In totaal werden aan de vier deelnemende molens (in de stemperiode van drie weken) 38.181 stemmen uitgebracht. De Ceres was het meest succesvol. De andere drie genomineerden krijgen één euro voor elke ontvangen stem. Dat betekent dat molen De Rat in IJlst 8.590 euro, De Hoop in Almelo 6.416 euro en Molen Quadenoord in Renkum 6.011 euro voor hun projecten binnenhaalden.

Over het Molenfonds en de BankGiro Loterij Molenprijs
Met het Molenfonds legt vereniging De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van de Nederlandse molens. Het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, die zich ook heeft verbonden aan de BankGiro Loterij Molenprijs, één van de publieksacties binnen het Molenfonds. De BankGiro Loterij Molenprijs is in 2011 in het leven geroepen. Met de BankGiro Loterij Molenprijs laten beide organisaties zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt molens in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.