Zuidwest Veluwezoom
IVN
donderdag10nov2016

Nieuwe natuurgidsencursus 2017

Nieuwe Natuurgidsencursus > start begin 2017
Begin 2017 zal er een nieuwe Natuurgidsencursus van start gaan.
IVN Zuid-West Veluwezoom organiseert samen met IVN Ede, IVN Veenendaal-Rhenen en KNNV wageningen een nieuwe natuurgidsencursus.
Gedurende een periode van 5 kwartalen zullen onder de noemer van 5 thema’s verschillende kanten van de natuur, de relatie mens en natuur, het thema duurzaamheid en vooral de vaardigheden om mensen te vertellen over de natuur worden behandeld.
Uw eigen bijdrage en beleving van de natuur is daarbij van belang.
De cursus bestaat naast het opdoen van kennis van de natuur, ecosystemen, duurzaamheid, beheer en dergelijke ook uit het herkennen van opgedane kennis in de natuur: kortom veldwerk. En het vergaren van didactische vaardigheden. Hoe vertel ik het een ander en maak ik die ander enthousiast voor de natuur.
Samenwerken is een belangrijk aspect van de cursus, net als het actief bijdragen aan de inhoud.  En het met een partner maken van een afsluitende scriptie over een zelf gekozen (en goed bevonden) onderwerp.
Na een succesvol afgeronde cursus bent u natuurgids, en kunt u actief een bijdrage leveren de natuur en hoe de natuur goed te beheren onder de aandacht van iedereen te brengen.

www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/nieuwe-natuurgidsencursus-2017-0

Van website IVN Landelijk:

IVN is trots op de Natuurgidsenopleiding. Het is een unieke opleiding die zijn sporen volop heeft verdiend. Gemiddeld worden er 15 opleidingen per jaar gegeven verspreid door het hele land. In de afgelopen 50 jaar heeft IVN bijna 15.000 natuurgidsen opgeleid.  

De IVN Natuurgidsenopleiding (NGO) is er voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich actief willen inzetten als IVN Natuurgids of als vrijwilliger. Onder aan deze pagina vind je alle komende en reeds gestarte Natuurgidsenopleidingen.

Wat leer je?

Je doet in de Natuurgidsenopleiding vaardigheden op om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden, zoals het opzetten en leiden van excursies, het ontwikkelen van wandelroutes, het werken met basisschoolleerlingen en meer. Bovendien leer je je eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden. De opleiding bestaat over het algemeen uit 5 blokken:

  • kennismaking en oriëntatie
  • bodem, water en flora
  • fauna
  • ecologie
  • landschap

Door de hele opleiding heen wordt daarnaast veel aandacht besteed aan het onderwerp duurzaamheid en aan het ontwikkelen van gidsvaardigheden.

Hoeveel tijd kost het?

De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf tot twee jaar. Er zijn meestal 30 theoriebijeenkomsten en ongeveer 20 praktijkopdrachten. Daarnaast is er steeds flink wat huiswerk te maken en krijgt de deelnemer zowel individuele als groepsopdrachten. Je moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week (de vakanties uitgezonderd). De opleiding wordt afgerond met een praktijkopdracht, die meestal in samenwerking met andere cursisten uitgevoerd wordt. 

De Natuurgidsenopleiding wordt bekroond met een landelijk erkend diploma.