Zuidwest Veluwezoom
Vogels
zondag19nov2017

Als we een bosuil horen of zien denken we aan Henk

Tot ons grote verdriet is op vrijdag 10 november 2017 Henk Huizing, onze vriend en lid van de vogelwerkgroep op 69 jarige leeftijd overleden. 

Op donderdag 16 november heeft de crematie in klein familieverband  plaatsgevonden.

Op 18 oktober 2017 kregen wij het bericht dat hij in een intensief medisch onderzoek zat, en dat hij zeker een maand al zijn activiteiten moest opschorten. Het speet hem maar het was niet anders.

Maar al gauw werd duidelijk dat Henk ongeneeslijk ziek was.
Op maandag 6 november is Frank Klinge  bij hem langsgegaan: 
“Ik dacht dat ik er beter nu heen kon gaan, i.p.v. wachten tot Henk steeds slechter wordt en het dan alleen maar moeilijker zou worden om met elkaar te praten”.
“Henk was zeer emotioneel en hij bleef een hele tijd mijn hand vasthouden. We hebben een uur met z’n tweeën  gepraat over alles wat maar voorbij kwam. Zelfs even gelachen om iets waarvan ik niet meer weet waar het over ging.  Hij had het zeer moeilijk, vooral over de enorme snelheid waarmee deze kanker zich in zijn lijf verspreid. 
Het was een heel goed gesprek over vroeger en ook over de vogelwerkgroep en wat we allemaal gedaan hebben met elkaar. 
BMP-tellingen, vogelreizen naar Polen en de Brenne. Dit waren voor Henk prachtige reizen. Hij memoreerde nog aan de voettocht over het kapotte plankier pad in Bialowieza en wat voor mooie dingen we allemaal zagen tijdens die wandeltocht.  Ook de tijd kwam aan bod dat ik Henk al kende als directeur van het ATO, die echte tropenjaren waren voor hem. 
Henk werd ondertussen zeer moe, hij had voor het eerst morfinetabletten. Ik heb toen daadwerkelijk afscheid genomen van Henk, wetende dat ik hem niet meer levend zou zien”. 
 
Het is voor ons nauwelijks te bevatten dat Henk er nu niet meer is, deze altijd zo hartelijke man met zijn prachtige verhalen.. 
Gelukkig konden wij op  dinsdagavond afscheid van hem nemen en hebben we uitgebreid met zijn vrouw Cathrien gesproken.
 
Herinnering aan Henk:

Denkend aan Henk zie ik weer de levensgenieter voor me met zijn blozend rond gezicht en glunderende ogen. Hij hield erg van lekker eten en een goed wijntje daarbij. Henk had ideeën over hoe je gezond oer en paleo kon eten. Wanneer we na een lange reis op onze camping aankwamen, had Henk al een heerlijke gevulde soep klaar. Een warm welkom.

Henk had een enorm kennishoofd. Alle planten kende hij van naam. Niet alleen de Latijnse, maar ook de Nederlandse. Hij hield ons met tomeloze energie op de hoogte van alle nieuwe kennisbronnen over vogels. Laatst kwam ik nog een door Henk gestuurde tekst tegen met het verschil tussen havik en sperwer uitgelegd. Moraal van deze tekst dat de verschillen soms minimaal zijn en dat je de vogels veel moet gaan zien.

Henk hield erg van techniek. Hij kon zeer geboeid zijn door de apparaten waarmee je sonogrammen van vleermuizen toonbaar kunt maken en kunt laten determineren. Het liefst droeg hij zelf bij aan de ontwikkeling van deze technische snufjes die het natuurvorsen eenvoudiger kunnen maken.

Henk praatte graag en boeiend. Maar tijdens de broedvogelmonitoring was hij stil. Het was ook wel heel erg vroeg voor een avondmens als hij! Ik vond het steeds enorm dapper als hij toch kwam.

 De vogelwerkgroep, Frank Klinge, Marleen Kalsbeek, Sjon Kortekaas en Els Roode, wenst de familie van Henk heel veel sterkte toe bij dit grote verlies.

Wij zullen hem nooit vergeten en steeds als we een bosuil horen of zien denken we aan hem.

Vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom

BosuilBosuil

Afbeelding van BNN- VARA Vroege vogels