Zuidwest Veluwezoom
Natuur in de Buurt
Vanaf
donderdag15okt202010:00

Werkochtend Japanse Duizendknoop Brigade

Beste leden en belangstellenden van de Renkumse duizendknoopbrigade

Donderdag 15 oktober  is er weer een  algemene  werkochtend  van de Renkumse duizendknoopbrigade.  Wij gaan aan de slag in de omgeving van de Valkenburglaan in Oosterbeek. Er is voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te bewaren tijdens het werken  en koffiedrinken.

Voor de mensen die wel eens kijken bij het Renkums beekdal vlak bij de Hartensebrug kunnen zien dat een grootscheepse uitgraafactie met nabehandeling tot een drastische vermindering van de duizendknopen kan leiden. In opdracht van de gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer wordt daar een grote actie uitgevoerd om duizendknopen te verwijderen terwijl ze eerder jarenlang in volle lengte ongestoord groeiden.
Ook in Oosterbeek langs de Oorsprongbeek had ik echt moeite om nog duizendknopen te vinden. Hier lijken de vrijwilligers van de brigade actief in dit gebied, succesvol te zijn met de bestrijding.

Hoewel duidelijk is te zien dat veel duizendknopen mede door de droge zomer aan het einde zijn van hun groeiseizoen, lijkt het mij toch zinvol om de planten met hun wortels uit te graven zodat ze in het voorjaar minder massaal kunnen uitlopen. Wij hebben in deze omgeving als eens vaker gewerkt. Dat kun je goed zien aan de grootte van de stengels en hoever de stengels uit elkaar staan.  Bij de Graaf van Rechterenweg bijvoorbeeld zijn nog nauwelijks duizendknopen te vinden bij onze eerste werklocatie.

Onze werkochtend start om 10.00 uur en eindigt om 12.30 uur.  We verzamelen  op de Valkenburglaan bij de kruising met de Nico Bovenweg. Dat is met een blauwe pijl in het kaartje aangegeven.

Voor gereedschap, handschoenen, thee en koffie wordt gezorgd. Als het slecht weer is en de werkzaamheden misschien niet door kunnen gaan, krijgen de mensen die zich per mail hebben opgegeven rond 9 uur een mail met de stand van zaken.  
 

Als je op de werkochtend aanwezig wilt zijn, meld dit dan door een mail te sturen aan renkumseduizendknoopbrigade@outlook.com. Door de Coronacrisis is aanmelding vooraf verplicht.
Nico Bovenweg

 

Ik hoop je donderdag 15 oktober te kunnen begroeten,

Met vriendelijke groet,

Henny

Met vriendelijke groeten,

Henny Tax, coördinator Renkumse duizendknoopbrigade
renkumseduizendknoopbrigade@outlook.com

Algemene informatie

donderdag 15 oktober 2020 - 10:00 tot 12:30
Locatie: 
Valkenburglaan Nico Bovenweg
Valkenburglaan
Oosterbeek
Nederland
Google Maps image