Zuidwest Veluwezoom
Overig
Op
zaterdag03nov201810:00

Natuurwerkdag Wageningse Berg

Georganiseerd door: Landschapsbeheer Zuidwest-Veluwe, Mooi Wageningen en de landgoedwerkgroep Oranje Nassau’s Oord

Wageningse Berg (Wageningen - Renkum)

Op de Wageningse Berg liggen diverse grafheuvels uit de IJzertijd. Op de natuurwerkdag gaan we vier grafheuvels opschonen van begroeiing en weer beter zichtbaar maken in het landschap. Ze zijn overgroeid met braam en struikjes en als de plantenwortels te lang worden tasten ze de resten in de grafheuvel aan. We knippen de struiken weg en spitten de wortels uit als die niet te diep zitten.

Ook gaan we aan de slag op een heideveldje, een eindje verderop in het bos. Dit heideveldje is belangrijk voor bijen, vlinders en andere insecten. We gaan boompjes verwijderen zodat de heide niet overgroeid raakt. Op het heideveldje worden ook regelmatig zandhagedissen gezien, een bijzondere hagedis die we graag willen behouden. Deze hagedis legt eieren in kaal zand tussen de heide. Daarom gaan we op het heideveldje stukjes gras afplaggen (bovenste laag er af halen) met de schop.

Komt u op de natuurwerkdag dan kunt u dus kennismaken met verschillende werkzaamheden van landschapsbeheer. We leggen u graag uit wat we doen op deze dag, en wat we door het jaar heen doen aan landschapsbeheer in de omgeving van Wageningen, Renkum en Bennekom.

Werkzaamheden

U kunt op de werkdag kiezen uit 3 soorten werkzaamheden:

  • op de 4 grafheuvels bramen en struiken snoeien en de wortels ondiep uitspitten;
  • op de heide struiken en boompjes uittrekken, knippen of uitspitten;
  • op de heide en naast de heide stukjes afplaggen voor de zandhagedis en verbeteren van de groei van de heide.

Om 10.00 uur wordt gestart met een korte uitleg en het uitdelen van gereedschap en handschoenen. Daarna gaat een ieder aan de slag. Tussendoor drinken we koffie of thee en om 13.00 is er gratis soep voor iedereen. Tijdens die pauze zal Ton Stumpel (gastmedewerker RAVON) uitleg geven over de zandhagedis. Daarna wordt doorgewerkt tot ca. 15.30 uur. U kunt ook een deel van de dag komen.

De organisatie is in handen van

Doe mee en meld je aan! Ga naar www.natuurwerkdag.nl/locaties/ en zoek op Wageningse Berg.

locatie

Foto bovenaan pagina: Zandhagedis op het heideveldje, gespot door Frans Alberts (boswachter ONO).

Algemene informatie

zaterdag 3 november 2018 - 10:00 tot 15:30
Locatie: 
ritzema bosweg 124
Wageningen
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image