Zuidwest Veluwezoom
Landschap
Op
zaterdag05dec202009:15

Landschapsonderhoud natuurgebied Jufferswaard

Beste vrijwilligers,

Twee weken geleden hebben we met maar liefst 28 deelnemers verdeeld over groepjes van max. vier personen veel knotwerk kunnen verrichten bij stal Klein Vosdal. Stalhouder Remco heeft de takken van ruim twintig wilgen in vier containers voor Burgers' Zoo kunnen verwerken, zodat de dieren voorlopig over voldoende voer beschikken. Komende zaterdag gaan we aan het werk aan de overzijde van de N225 in het natuurgebied Jufferswaard richting Renkum. Het is interessant op internet wetenswaardigheden over het gebied op te zoeken. 

Er zijn twee werklocaties: de eerste bij de toegang vanaf de Veerweg nabij Parenco (tegenwoordig Smurfit Kappa)  en de tweede bij de toegang vanaf de Fonteinallee. Zoals twee weken terug zullen we in groepjes van maximaal vier personen te werk gaan. Dat is goed te organiseren, omdat op beide plekken veel wilgen staan. 
Het blijft belangrijk de basis 'corona regels' voortdurend in acht te nemen.

stokzaag

De wilgen bij de Fonteinallee staan langs een weide, waar we de takken op hopen kunnen verzamelen. 
De Heelsumse beek meandert hier aan de zuidkant van de wilgen. Bij de Veerweg staan de bomen wat dieper en moeten de takken omhoog naar de weg gesleept worden. Alle takken worden in opdracht van Staatsbosbeheer afgevoerd. Ze gaan deze keer niet naar de dierentuin en krijgen wellicht een bestemming, om bij te dragen aan het opwekken van zogenaamd 'groene energie'. 

Het belooft zaterdag een droge en frisse dag te worden met ook wat zonneschijn. Er is de afgelopen dagen wel veel neerslag gevallen, waardoor de klei lastig begaanbaar is. Zorg daarom voor geschikte kleding en schoeisel. 


Ook nu is het gewenst, dat jullie je aanmelden, als je wilt deelnemen. Uit logistiek oogpunt starten we ca. 9.15 uur bij de toegang vanaf de Veerweg.

Thijs kan niet aanwezig zijn, omdat hij teveel last heeft van zijn heup. 
Op basis van foto's is hem geadviseerd ook z'n andere heup te vervangen door een nieuwe; hopelijk is daarvoor bij de huidige belasting van de zorg toch binnenkort gelegenheid. Han van der Vet is bereid gevonden hier te zorgen voor de coördinatie, de gereedschappen e.d. Om 9.30 uur hoop ik vervolgens met de aanhanger bij de toegang aan de Fonteinallee te zijn voor de distributie van gereedschap en coördinatie aldaar. 
Op basis van de aanmeldingen krijg je bericht, waar we je verwachten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jufferswaard

Waarneming Renkum - Jufferswaard Gelderland
https://waarneming.nl/locations/6742/

Steenfabriek in de Jufferswaard – Pilo
https://heelsumsbeekdal.nl/steenfabriek-in-de-jufferswaard-pilo/

55.000 bezoeken natuurgebied Jufferswaard: compromis over beheer nodig
https://www.wur.nl/nl/project/55.000-bezoeken-natuurgebied-Jufferswaard-...    

 
Graag tot zaterdag.

Met hartelijke groet,

Albert Smit     en      Han van der Vet
 
T 06 53 65 89 50      T 06 51 48 21 01    

locatie  

Verzamelen: bij de toegang vanaf de Veerweg (1) en de toegang vanaf de Fonteinallee (2) naar de Jufferswaard te Heelsum; zie bijgaande situatie. 
Voor fietsers is de tweede toegang bereikbaar via de Fonteinallee door de Jufferswaard (in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden een doorgaans lastig paadje) of vanaf de Utrechtseweg naar een klein viaduct onder de N225 met wat op en neer i.v.m. de dijk functie van de rijksweg. Wie met de auto komt kan de N225 bij de Heidesteinlaan oversteken (er zijn verkeerslichten) en via een parallelweg (van dubieuze kwaliteit) naar de toegang 'Fonteinallee' van de Jufferswaard rijden.

Er wordt gewerkt van 9.15 uur tot max. 12.45 (!) uur.

Iedereen is welkom om mee te helpen, speciale vaardigheden zijn niet nodig. Minimumleeftijd 14 jaar, jonger in overleg en onder begeleiding.

Gereedschap, werkhandschoenen, koffie en thee worden verzorgd. Er is een aanvullende WA- en ongevallenverzekering. Op werkochtenden zijn we vanaf 8.00 uur mobiel bereikbaar: bijv. bij twijfel over doorgaan vanwege het weer, of als je de weg zoekt.

Algemene informatie

zaterdag 5 december 2020 - 09:15 tot 12:45
Locatie: 
Renkum Veerweg
Veerweg
Renkum
Nederland
Extra Informatie: 

Twee startpunten zie kaart boven

Google Maps image