2017 JAAR VAN DE BOTANISCHE TUINEN

Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen


In 2017 wordt het jaar van de Botanische tuinen gevierd. Er worden veel activiteiten georganiseerd door alle 24 aangesloten botanische tuinen van Nederland. Belmonte Arboretum doet hier ook aan mee.
Met het project Planten voor de Toekomst werken de 24 botanische tuinen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) gezamenlijk aan een eigentijdse publieksprogrammering. Dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kunnen wij, de botanische tuinen, in samenwerking met Waag Society, onze  plantencollecties met elkaar verbinden en op een innovatieve wijze delen met het publiek. 
Dit project is gestart in 2013 en gezamenlijk wordt gewerkt aan een ‘Jaar van de Botanische Tuinen’  in 2017.

De tentoonstelling ‘Bescherm De Planten’ in 2015 was de start van de gezamenlijke programmering. In alle 24 bij de NVBT aangesloten tuinen, werden tien planten uitgelicht met een felrode lijst omdat ze op een Rode Lijst van bedreigde planten staan.  De verhalen van alle planten in de tentoonstelling zijn online te vinden op de website met de Plantenzoeker. 
 
In het najaar van 2015 volgde de speciale onthulling/verhulling van een zaad-sculptuur en de landelijke speurtocht naar het Gouden Zaad.

In 2016 wordt verder gewerkt aan het ontsluiten van onze collecties en een eigentijdse publieksprogrammering.
Houd de website http://www.botanischetuinen.nl in de gaten. Hierop is veel informatie te vinden.

 
Annerieke Water-Jongboer